Prima pagină » Economic » CAS pe venituri din chirii ar aduce la buget 165 mil. euro/an, dacă sunt declarate toate contractele

CAS pe venituri din chirii ar aduce la buget 165 mil. euro/an, dacă sunt declarate toate contractele

CAS pe venituri din chirii ar aduce la buget 165 mil. euro/an, dacă sunt declarate toate contractele
Statul ar încasa circa 165 milioane de euro pe an din CAS pentru veniturile din chirii dacă toate contractele ar fi declarate la Administrația Financiară, suma fiind însă doar teoretică, întrucât nu toți proprietarii de locuințe înregistrează contractele, potrivit brokerii imobiliari.

Statul ar încasa circa 165 milioane de euro pe an din CAS pentru veniturile din chirii dacă toate contractele ar fi declarate la Administrația Financiară, suma fiind însă doar teoretică, întrucât nu toți proprietarii de locuințe înregistrează contractele, potrivit brokerii imobiliari.

„Dacă toate contractele de închiriere ar fi declarate la Administrația Fiscală, statul ar putea încasa prin introducerea CAS-ului pentru proprietari sume substanțiale, având în vedere că doar în Capitală sunt închiriate circa 80.000 de locuințe”, a declarat, într-un comunicat, Alina Petrescu, marketing manager Imobiliare.NET.

Potrivit unei analize realizate de portalul imobiliar pe baza tuturor ofertelor imobiliare publicate în presă și pe internet, din 800.000 de unități locative din București (conform Recensământului întocmit de Institutul Național de Statistică în 2011) circa 10% sunt închiriate.

Luând în calcul o chirie medie lunară de 300 de euro pentru o locuință, rezultă că proprietarii din București încasează aproximativ 300 de milioane de euro într-un an.

„Dacă de anul viitor proprietarii din București vor plăti contribuții la Sănătate de 5,5%, atunci statul ar putea să obțină 16,5 milioane de euro din asigurările de sănătate, în condițiile în care toate contractele ar fi declarate la Administrația Fiscală. Iar dacă am extrapola această sumă la nivelul țării am ajunge la concluzia că statul ar putea încasa într-un singur an impozite în valoare de 165 de milioane de euro. Experții din domeniul imobiliar sunt de părere că această sumă este pur teoretică, deoarece în practică românii s-au învățat să nu declare contractele la Fisc sau să declare o sumă mult mai mică decât cea reală, iar statul va încasa mult mai puțin de pe urma acestei noi taxe”, apreciază sursa citată.

În opinia lui Dragoș Vîlceanu, președintele Asociației Brokerilor Imobiliari, impunerea obligativității contribuției la asigurările de sănătate pentru persoanele care obțin venituri din chirii ar avea efectele scontate doar dacă s-ar realiza în mai mulți pași.
„În primul rând, este nevoie de fiscalizarea tuturor contractelor și adoptarea unor măsuri proactive care să încurajeze atât proprietarii, cât și chiriașii să-și înregistreze contractele la Fisc. În al doilea rând, ar trebui să se stabilească o bază de impozitare, o grilă în funcție de care statul să calculeze impozitele și taxele pe care dorește sa le încaseze, iar această grilă sa fie ancorată în realiate, și abia apoi să încerce să se impună o nouă taxă. Toate aceste măsuri ar trebui prinse într-o lege specială a chiriilor care să protejeze atât proprietarii, cât și chiriașii, de discuții sau probleme care apar în mod frecvent în timpul derulării unui contract de închiriere, lege care să ajute piața închirierilor, dar care să reglementeze și aspectele privind impozitele dorite de Guvern”, a explicat Vîlceanu.

În ceea ce privește baza de calcul, Ministerul de Finanțe a întocmit un Proiect de Ordonanță de Urgență, iar potrivit documentului publicat săptămâna trecută un proprietar ar putea contribui la bugetul de asigurări de sănătate cu o sumă cuprinsă între 41 și 611 lei pe lună.

„Baza de calcul propusă de Ministerul de Finanțe este avantajoasă pentru proprietarii care închiriază mai multe proprietăți sau pentru cei care închiriază imobile scumpe. Proprietarii care închiriază 5 sau 10 locuințe, aceștia nu plătesc un impozit pentru CAS mai mare de 611 lei pe lună indiferent de suma încasată din chirii. În schimb, dacă o persoană închiriază o proprietate cu 100 de euro nu poate plăti mai puțin de 41 de lei, chiar dacă valoarea tranzacției nu atinge salariul de bază minim brut pe țară (750 de lei)”, a mai spus Alina Petrescu.
Guvernul a aprobat miercuri ordonanța de urgență elaborată de Ministerul Finanțelor potrivit căreia persoanele care obțin venituri din chirii vor plăti contribuții de asigurări de sănătate, în limita a cinci salarii brute, respectiv cel mult 611 lei pe lună în acest an.

Baza de calcul pentru contribuțiile de asigurări de sănătate aferente acestor venituri se stabilește la fel ca în cazul contribuțiilor pentru pensie (CAS), limitată la cinci salarii brute, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.

Pentru acest an, salariul mediu brut utilizat pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2.223 lei, iar prin aplicarea cotei de 5,5% reprezentând contribuțiile de sănătate rezultă o sumă maximă de 611 lei pe lună la nivelul a cinci salarii.
În actul normativ se spune că neadoptarea măsurii de cuprindere în baza de calcul a contribuției de sănătate a veniturilor din cedarea folosinței bunurilor ar conduce la reducerea finanțării sistemului public de sănătate și la nerespectarea angajamentelor asumate cu organismele internaționale.
 

Citește și