PENSII: Câte puncte vei primi pentru fiecare an de cotizare din anul 2027

Publicat: 14 05. 2024, 17:20
Actualizat: 14 05. 2024, 17:41

Patru documente au fost publicate în Monitorul Oficial de către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Este vorba de modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor care se va face în toamnă. 

În toamnă va începe marea recalculare a pensiilor.  2024 va fi anul în care valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și va fi de 2032 lei.

Pensii: Din 2025 crește procentul

Din anul 2025, procentul va fi majorat, dar nu mai mare decât procentul de creștere al veniturilor din contribuțiile de asigurări sociale la buget sau rata medie anuală a inflației din anul precedent.

Consiliul Fiscal va realiza un raport la respectarea regulilor de majorare a valorii punctului de referință, anual, în luna iunie.

Raportul va fi publicat pe site-ul Consiliului Fiscal. Guvernul va lua măsuri corective pentru a compensa impactul fiscal, potrivit Proiectului de Lege pentru Pensii, ce poate fi citit în întregime:proiect-lege-pensii.

Pensii: Ce se va întâmpla din 2027?

Pentru stagiul potenţial, acordat persoanelor în drept să obţină o pensie de invaliditate, punctajul lunar este în funcție de grad. Sursa Foto -Facebook

Din 2027, din trei în trei ani, Consiliul Fiscal va  întocmi un raport privind evoluția cheltuielilor cu pensiile publice în funcție de proiecțiile Ageing Working Group (AWG).

Guvernul va lua măsuri de reducere a cheltuielilor cu pensiile, astfel încât acestea să revină la referința stabilită, exprimată ca procent în PIB. Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia și a numărului de puncte de stabilitate.

Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.  Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel:

  • 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Puncte pentru invaliditate și numărul de urmași

Se acordă un punctaj lunar, numărul de puncte realizat de asigurat într-o lună, calculat prin raportarea câștig brut lunar realizat. Sau după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat:

  • punctaj anual – numărul de puncte realizat de asigurat pe parcursul unui an calendaristic, obținut prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare;

Cuantumul pensiei de urmaș se stabilește procentual din numărul total de puncte realizat de susținător aferent pensiei prevăzute în funcție de numărul urmașilor îndreptățiți, astfel:

  • 50% – pentru un singur urmaș;
  • 75% – pentru 2 urmași;
  • 100% – pentru 3 sau mai mulți urmași.

Art. 87: (1) Pentru stagiul potenţial, acordat persoanelor în drept să obţină o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de:

  • 0,25 puncte pentru gradul I de invaliditate;
  • 0,20 puncte pentru gradul II de invaliditate;
  • 0,10 puncte pentru gradul III de invaliditate.

 

Citește și: Se dau pensii de 6000 de lei! Cât trebuie să muncești ca să iei atâția bani și ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2024