Prima pagină » Economic » Case de brokeraj din întrega lume înregistrează pierderi masive din cauza francului. O firmă a intrat, deja, în insolvență

Case de brokeraj din întrega lume înregistrează pierderi masive din cauza francului. O firmă a intrat, deja, în insolvență

Case de brokeraj din întrega lume înregistrează pierderi masive din cauza francului. O firmă a intrat, deja, în insolvență
Case de brokeraj din întrega lume înregistrează pierderi masive din cauza francului

Astfel, casa de brokeraj pentru persoane fizice Alpari UK a cerut vineri intrarea în insolvență, în urma pierderilor suferite de clienți din cauza deciziei băncii centrale elvețiene de a renunța la plafonul valutar.

„Aprecierea recentă a francului, provocată de schimbarea neașteptată de politică a Băncii Naționale a Elveției a generat o volatilitate excepțională și o lipsă extremă de lichidități”, a anunțat Alpari, care este sponsor pe tricourile clubului englez de fotbal West Ham.

Alpari a precizat că în cazul în care clienții nu pot acoperi pierderile, atunci acestea sunt suportate de companie, aceasta fiind nevoită să confirme că a intrat în insolvență.

Furnizorul de servicii online de trading London Capital Group Holding a înregistrat o pierdere legată de francul elvețian de până la 1,7 milioane de lire.

Astfel de pierderi provoacă întrebări legate de viitorul serviciilor de trading pentru persoane fizice pe piața valutară internațională.

Potrivit unui studiu recent al Băncii Reglementelor Internaționale, ponderea operațiunilor de trading pentru persoane fizice este de aproape 4%, pe o piață valutară de aproape 2.000 de miliarde de dolari.

Autoritățile de reglementare din Noua Zeelandă și Hong Kong au anunțat că verifică companiile de brokeraj și băncile care fac tranzacții cu franci elvețieni, în urma informațiilor privind volatilitatea și pierderi.

Dealeri din Londra de la bănci precum Deutsche Bank, UBS Group și Goldman Sachs Group au făcut eforturi să proceseze ordinele de tranzacții, în urma anunțului surprinzător al băncii centrale elvețiene.

Deutsche Bank, al doilea mare trader valutar la nivel mondial, a înregistrat pierderi de circa 150 de milioane de dolari, în urma eliminării plafonului pentru francul elvețian, potrivit unei persoane apropiate situației. Un purtător de cuvânt al băncii a refuzat să comenteze informația.

La New York, FXCM, una dintre cele mai mari platforme de tranzacționare destinate operațiunilor valutare online și pentru persoane fizice, a anunțat că ar putea să încalce unele prevederi privind nivelul capitalului, după ce clienții au suferit pierderi de 225 de milioane de dolari. Acțiunile FXCM au scăzut cu 80% în timpul tranzacțiilor electronice premergătoare deschiderii bursei și au fost suspendate temporar de la tranzacționare, după deschidere.

La Hong Kong, presa a relatat că clienții HSBC Holdings au putut să cumpere franci elvețieni la un curs sub cel din piață, timp de mai multe ore, prin sistemul online, realizând profit de mii de dolari. Banca a anunțat că în prezent tranzacțiile online se desfășoară normal și că investighează informațiile că clienții au putut să tranzacționeze franci la cursul vechi, după ridicarea plafonului valutar de către Banca Națională a Elveției.

Banca Națională a Elveției a decis joi să renunțe la plafonul cursului de schimb de minimum 1,2 franci pe euro, măsură pe care instituția a adoptat-o în luna septembrie 2011. În urma anunțului, francul s-a apreciat cu până la 38% față de dolar și 41% față de euro.

La ora transmiterii știrii, euro se află sub pragul de 1 franc elvețian, fiind cotat la 0,9765 franci/euro. Euro s-a situat vineri aproape permanent peste nivelul de 1 franc și a coborât doar spre finalul zilei sub acest prag.

Citește și