Prima pagină » Economic » Casele de marcat, în vizorul ANAF: Inspectorii au dat sute de avertismente și amenzi de 7,6 milioane lei în august

Casele de marcat, în vizorul ANAF: Inspectorii au dat sute de avertismente și amenzi de 7,6 milioane lei în august

Casele de marcat, în vizorul ANAF: Inspectorii au dat sute de avertismente și amenzi de 7,6 milioane lei în august
Inspectorii antifraudă fiscală au identificat, în cadrul controalelor efectuate în luna august, abateri în privința modului în care firmele fiscalizează încasările prin intermediul caselor de marcat și au aplicat 256 de avertismente și sancțiuni contravenționale în valoare de 7,61 milioane de lei.

Conform unui comunicat ANAF, în luna august inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală au verificat 1.341 de firme din toată țară, care vindeau produse și prestau servicii în domenii precum comerțul cu îmbrăcăminte, încălțăminte și produse nealimentare, alimentație publică (restaurante, cluburi, baruri, cafenele, patiserii, legume-fructe), florării, servicii de înfrumusețare (coafor, frizerii, centre de relaxare), vulcanizări etc.

Valoarea totală a celor 1.553 de amenzi dispuse este de 6,88 milioane lei, iar confiscările de numerar, venituri ilicite și bunuri au totalizat 737.706 lei. Totodată, pentru încălcarea prevederile legale privind utilizarea și dotarea caselor de marcat, inspectorii antifraudă au dispus suspendarea activității comerciale în 61 de locații.

De la începutul anului până în prezent, a fost verificat modul în care 4.832 de firme din toată țară fiscalizează încasările prin intermediul caselor de marcat. Au fost identificate abateri de la prevederile legale, au fost aplicate 1.470 avertismente și au fost dispuse 4.366 amenzi contravenționale în cuantum total de 21,14 milioane de lei, iar confiscările de numerar, venituri ilicite și bunuri au totalizat 4,15 milioane de lei.

În timpul controalelor antifraudă contribuabilii au fost informați din nou despre obligația legală de a se dota cu noile case de marcat cu jurnal electronic și de ale utiliza lor pentru fiscalizarea tuturor încasărilor provenite din vânzările de bunuri sau prestările de servicii direct către populație. Contribuabilii au, de asemenea, obligația de a întocmi documente justificative pentru toate sumele introduse în punctul de lucru, de a întocmi și utiliza documente justificative fiscale și contabile specifice operațiunilor economice efectuate.

Este important de știut că după dispunerea planurilor de remediere nu se vor mai aplica avertismente și urmează sancțiuni importante: amendă de până la 10.000 lei, confiscarea tuturor încasărilor, chiar dacă au fost înregistrate în case de marcat vechi fără jurnal electronic și suspendarea activității comerciale a punctului de lucru până la dotarea cu noile case de marcat cu jurnal electronic.

Citește și