Câștigătorul licitației pentru cele 4 parcuri fotovoltaice dezvoltate de OMV Petrom și CE Oltenia, anunțat în curând. Câtă energie vor aduce în sistem

Câștigătorul licitației pentru cele 4 parcuri fotovoltaice dezvoltate de OMV Petrom și CE Oltenia, anunțat în curând. Câtă energie vor aduce în sistem
Image: 819153158, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
Publicat: 31/07/2024, 17:00

Licitația pentru contractarea serviciilor de inginerie, construcție și punere în funcțiune a celor patru parcuri fotovoltaice care vor fi construite de OMV Petrom în parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia este pe ultima sută de metri, iar câștigătorul va fi anunțat oficial în curând, au declarat oficialii Grupului, la întrebarea Gândul, joi, într-o conferință de presă prilejuită de prezentarea rezultatelor din primul semestru al anului. La momentul anunțării investiției, de peste 400 de milioane de euro, a cele două companii partenere, cu cote egale, se estima că prin punerea în funcțiune a celor patru parcuri, puterea instalată de energie solară a României va crește cu 30%.

Demararea lucrărilor pentru cele patru parcuri fotovoltaice construite de OMV Petrom în parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia) va începe după ce va fi desemnat câștigătorul licitației, care este aproape de final.

Sursa foto: Mădălina Prundea/Gândul

Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea de Gaze și Energie, a declarat, joi, că procedura este foarte aproape de finalizare, iar câștigătorul va fi anunțat oficial în trimestrul III.

„Suntem foarte aproape de selectarea contractorilor EPC și ne așteptăm la acest lucru în T3. Am avut unele întârzieri din cauza – a fost în presă, Uniunea Europeană care a investigat participanții chinezi – și acest lucru a creat unele întârzieri în ceea ce privește procesul. Dar acum suntem foarte aproape. Suntem mulțumiți de nivelul de participare pe care îl avem.Traseul și capacitatea proiectului”, a declarat Franck Neel.

Traseul și capacitatea proiectului

OMV Petrom a fost desemnată, în decembrie 2021, ca investitor selectat pentru aceste proiecte, la finalul unei proceduri de selecție organizate de CE Oltenia.

Investițiile totale necesare pentru dezvoltarea celor patru parcuri fotovoltaice, cu o putere totală de aproximativ 450 MW, se ridică la peste 400 milioane de euro, circa 70% fiind finanțate prin Fondul de Modernizare.

Proiectul va fi dezvoltat prin intermediul a patru entități juridice separate, într-o structură de participație de 50% – 50%. Intenția este ca energia electrică produsă sa fie vândută de aceste entități către cei doi parteneri, în proporție egală.

Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Ișalnița, Tismana, Roșia și Rovinari, pe amplasamente ale unor foste exploatări miniere operate de CE Oltenia, potrivit informațiilor oficiale.

Conform estimărilor de la momentul anunțării investiției, octombrie 2022, parcurile urmau să furnizeze energie electrică sistemului energetic național începând cu 2024.

Termenul a fost prorogat pentru anul 2025, atunci când s-a anunțat semnarea contractele de finanțare pentru cele patru parcuri fotovoltaice dezvoltate de OMV Petrom și CE Oltenia. Contractele de finanțare au fost semnate acum un an, în iulie 2023, de către Ministerul Energiei, ca autoritate contractantă, și de către reprezentanții celor patru entități juridice care sunt beneficiarii acestei finanțări și, totodată, sunt responsabile pentru implementarea proiectelor. În cadrul acestor entități, OMV Petrom și CE Oltenia sunt parteneri egali, fiecare deținând o participație de 50%.

În ceea ce privește estimările actuale, din cauza unor întârzieri la unul dintre cele patru parcuri, termenul pentru furnizarea energiei în SEN este văzut pentru sfârșitul anului 2025, poate începutul anului 2026, potrivit lui Frank Neel.

În octombrie 2023, se estima că prin punerea în funcțiune a celor patru parcuri, de 450 MV, puterea instalată de energie solară a României va crește cu 30%.

Conform datelor la zi ale Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), puterea instalată în capacitățile de producție de energie electrică este de 1.649,39 MW.

Astfel creșterea ar fi de 27,2%, raportată la capacitatea instalată care a crescut masiv în ultimul an.

Sursa foto: Profimedia – caracter ilustrativec

Citiți și:

Primele gaze naturale din perimetrul Neptun Deep vor fi livrate în 2027, a confirmat OMV Petrom. Scenarii privind obiceiurile de consum de energie

OMV Petrom și Romgaz au aprobat o investiție de 4 mld. € în proiectul Neptun Deep.  România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Aș vrea să te vizualizez epidermic”, un alt sociolog de la SNSPA, acuzat de Ana...
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din...
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au...
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele...
Informații îngrijorătoare despre starea lui Nicu Covaci: „Lucrurile nu se îndreaptă deloc spre bine”
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat...
Dieta STRICTĂ a lui David Popovici! Alimentele pe care nu le mănâncă niciodată: Este un...
Investiţia de doar 2.000 de euro care i-a adus un profit uriaş Alexandrei. Cu banii...
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
Ce conține cutia misterioasă pe care sportivii medaliați o primesc la Jocurile Olimpice de la...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Preț ITP 2024: Cât timp poți circula cu ITP-ul expirat? Ce acte sunt necesare și...
USR o acuză pe Ligia Deca de tolerarea abuzurilor sexuale din curtea SNSPA
Au AMUȚIT toți! Inteligența Artificială A ȘOCAT la Olimpiada de Matematică
Răsturnare totală de situație în cazul UDREA. E nevinovată. A apărut dovada
Cumpărături acum 3.500 de ani. Cum arăta lista de produse
Insula Iubirii Plus, sezonul 8. Diandra nu știe dacă își dorește să continue idila cu...
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum...
Gabriela Cristea traversează o perioadă dificilă cu fiica sa, Victoria! Cu ce dificultăți se confruntă:...
Marele rival al lui David Popovici în finala de 100 de metri, aflat în plin scandal...
BANCUL ZILEI. O blondă intră tremurând într-o farmacie: - D..d..doaaamnăă..a..veve..ți vi..vibratoare?
Prima piramidă din Egipt a fost construită cu ajutorul unui lift hidraulic