Prima pagină » Economic » Câștigătorul licitației pentru cele 4 parcuri fotovoltaice dezvoltate de OMV Petrom și CE Oltenia, anunțat în curând. Câtă energie vor aduce în sistem

Câștigătorul licitației pentru cele 4 parcuri fotovoltaice dezvoltate de OMV Petrom și CE Oltenia, anunțat în curând. Câtă energie vor aduce în sistem

Câștigătorul licitației pentru cele 4 parcuri fotovoltaice dezvoltate de OMV Petrom și CE Oltenia, anunțat în curând. Câtă energie vor aduce în sistem
Sursa foto: Profimedia - caracter ilustrativ

Licitația pentru contractarea serviciilor de inginerie, construcție și punere în funcțiune a celor patru parcuri fotovoltaice care vor fi construite de OMV Petrom în parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia este pe ultima sută de metri, iar câștigătorul va fi anunțat oficial în curând, au declarat oficialii Grupului, la întrebarea Gândul, joi, într-o conferință de presă prilejuită de prezentarea rezultatelor din primul semestru al anului. La momentul anunțării investiției, de peste 400 de milioane de euro, a cele două companii partenere, cu cote egale, se estima că prin punerea în funcțiune a celor patru parcuri, puterea instalată de energie solară a României va crește cu 30%.

Demararea lucrărilor pentru cele patru parcuri fotovoltaice construite de OMV Petrom în parteneriat cu Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia) va începe după ce va fi desemnat câștigătorul licitației, care este aproape de final.

Sursa foto: Mădălina Prundea/Gândul

Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea de Gaze și Energie, a declarat, joi, că procedura este foarte aproape de finalizare, iar câștigătorul va fi anunțat oficial în trimestrul III.

„Suntem foarte aproape de selectarea contractorilor EPC și ne așteptăm la acest lucru în T3. Am avut unele întârzieri din cauza – a fost în presă, Uniunea Europeană care a investigat participanții chinezi – și acest lucru a creat unele întârzieri în ceea ce privește procesul. Dar acum suntem foarte aproape. Suntem mulțumiți de nivelul de participare pe care îl avem.Traseul și capacitatea proiectului”, a declarat Franck Neel.

Traseul și capacitatea proiectului

OMV Petrom a fost desemnată, în decembrie 2021, ca investitor selectat pentru aceste proiecte, la finalul unei proceduri de selecție organizate de CE Oltenia.

Investițiile totale necesare pentru dezvoltarea celor patru parcuri fotovoltaice, cu o putere totală de aproximativ 450 MW, se ridică la peste 400 milioane de euro, circa 70% fiind finanțate prin Fondul de Modernizare.

Proiectul va fi dezvoltat prin intermediul a patru entități juridice separate, într-o structură de participație de 50% – 50%. Intenția este ca energia electrică produsă sa fie vândută de aceste entități către cei doi parteneri, în proporție egală.

Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Ișalnița, Tismana, Roșia și Rovinari, pe amplasamente ale unor foste exploatări miniere operate de CE Oltenia, potrivit informațiilor oficiale.

Conform estimărilor de la momentul anunțării investiției, octombrie 2022, parcurile urmau să furnizeze energie electrică sistemului energetic național începând cu 2024.

Termenul a fost prorogat pentru anul 2025, atunci când s-a anunțat semnarea contractele de finanțare pentru cele patru parcuri fotovoltaice dezvoltate de OMV Petrom și CE Oltenia. Contractele de finanțare au fost semnate acum un an, în iulie 2023, de către Ministerul Energiei, ca autoritate contractantă, și de către reprezentanții celor patru entități juridice care sunt beneficiarii acestei finanțări și, totodată, sunt responsabile pentru implementarea proiectelor. În cadrul acestor entități, OMV Petrom și CE Oltenia sunt parteneri egali, fiecare deținând o participație de 50%.

În ceea ce privește estimările actuale, din cauza unor întârzieri la unul dintre cele patru parcuri, termenul pentru furnizarea energiei în SEN este văzut pentru sfârșitul anului 2025, poate începutul anului 2026, potrivit lui Frank Neel.

În octombrie 2023, se estima că prin punerea în funcțiune a celor patru parcuri, de 450 MV, puterea instalată de energie solară a României va crește cu 30%.

Conform datelor la zi ale Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), puterea instalată în capacitățile de producție de energie electrică este de 1.649,39 MW.

Astfel creșterea ar fi de 27,2%, raportată la capacitatea instalată care a crescut masiv în ultimul an.

Sursa foto: Profimedia – caracter ilustrativec

Citiți și:

Primele gaze naturale din perimetrul Neptun Deep vor fi livrate în 2027, a confirmat OMV Petrom. Scenarii privind obiceiurile de consum de energie

OMV Petrom și Romgaz au aprobat o investiție de 4 mld. € în proiectul Neptun Deep.  România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE

 

 

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și