Câștigul salarial mediu nominal al românilor a scăzut în luna februarie 2021, față de ianuarie, atât în serie brută, cât și netă, cu 0,9%, ajungând la 5.497 lei, respectiv 3.365 de lei. Salariații din servicii IT continuă să câștige cel mai mult, 8.047 de lei net, în timp ce angajații din HoReCa sunt la coada clasamentului, cu 1.747 de lei. Totuși, față de luna precedentă, salariații din hoteluri și restaurante au avut o creștere de 0,9% a câștigului salarial mediu nominal net.
Majoritatea activităţilor din sectorul economic au înregistrat în luna februarie scăderi ale câştigului salarial mediu net, față de luna fabruarie, arată datele Institutului Național de Statisctică, date publicității luni.
Pe de o parte, precizează INS, diferența este determinată de faptul că în lunile precedente, în unele sectoare, s-au acordat prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
Pe de altă parte, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activităţii, de continuarea şomajului tehnic de către anumiţi agenţi economici sau de remunerarea parţială a salariaţilor, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), cât şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice. La calcularea câştigului salarial mediu lunar sunt cuprinse şi sumele plătite salariaţilor pentru şomajul tehnic, precizează INS.
Astfel, la nivelul economiei, în luna februarie 2021, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.497 lei, cu 52 lei (-0,9%) mai mic decât în luna ianuarie 2021, potrivit datelor INS.
Valoarea câştigul salarial mediu nominal net a scăzut în acest interval cu 30 de lei (-0,9%) și a ajuns la 3.365 de lei.
Calculat comparativ cu luna februarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,1%.
Totuși, creșterea este mai mare dacă se calculează câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum. Astfel, indicele câştigului salarial real a fost 101,9% pentru luna februarie 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Iar luând în calcul evoluție prețurilor de consum, indicele câştigului salarial real a fost 98,7% în februarie 2021 faţă de luna precedentă.
Angajații din domeniul serviciilor în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) au avut în februarie 2021 cel mai mare câştig salarial mediu nominal net, care s-a ridicat la 8.047 de lei. Acesta a scăzut ușor, totuși, de la 8.107 de lei, în ianuarie 2021 (-0,7%).). Pe locul secund sunt angajații din domeniul fabricării produselor din tutun, cu un câștig salarial mediu nominal net de 7.446 de lei (creștere de 53,6% față de ianuarie, când a fost 4.849 de lei ) și cei din sectiunea abricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (6.314 lei, în scădere cu 0,9% față de ianuarie).
La polul opus, cel mai mic câştig salarial mediu nominal net a fost pentru salariații din hoteluri şi restaurante, de 1.747 de lei, ceea ce a reprezentat, totuși, o creștere de 0,9% față de luna februarie, când a fost 1.732 de lei. O creștere modestă, de 1,8%, a înregistrat și domeniul apropiat HoReCa, respectiv salariații din domeniul activităţilor de spectacole, culturale şi recreative, care au avut în februarie un câștig salarial nomibal mediu net de 2.938 de lei.
Secțiunile/diviziunile economiei cu cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial nominal mediu net în februarie, față de ianuarie:
Scăderi cu 26,3% în:
Scăderi între 6,0% şi 10,0% în:
Scăderi între 2,0% şi 5,0% în:
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu nominal net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN, au fost, cu 53,6%, în fabricarea produselor din tutun (7.446 lei), cu 17,8% în activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii (4.484 lei), respectiv cu 13,0% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (4.026 de lei), ca urmare a acordării de prime ocazionale, drepturi în natură şi sume din alte fonduri, arată datele INS.
Creșteri între 3,0% şi 6,5% în:
activităţi de editare (5.572 lei), tranzacţii imobiliare (2.877 lei);
Creșteri între 1,0% şi 3,0% în:
În ceea ce privește sectorul bugetar, în februarie 2021 s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în
În administraţia publică, câştigul salarial mediu net a crescut uşor (+0,1%) comparativ cu luna precedentă, de la 5.051 de lei, la 5.056 de lei.