Câștigul salarial real a fost cu 8,4% mai mare în aprilie față de anul trecut. Premierul Florin Cîțu: „Veniturile românilor cresc cu adevărat, nu doar pe hârtie”. Topul celor mai mari salarii
Premierul Florin Cîțu subliniază, după ce Institutul Național de Statistică a publicat date pozitive privind câștigurile salariale în aprilie față de anul trecut, că veniturile românilor cresc nu doar pe hârtie, ci crește puterea lor de cumpărare.
„Crește puternic PUTEREA DE CUMPĂRARE a românilor!”, a scris prim-ministrul Florin Cîțu sâmbătă, pe contul de Facebook, după ce, vineri, Institutul Național de Statistică (INS) a publicat cifrele referitoare la câștigul salarial în aprilie 2021.
Potrivit INS, în luna aprilie 2021, câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.804 lei, cu 19 lei (+0,3%) mai mare decât cel din în luna martie 2021.
Câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.561 lei, în creștere faţă de luna precedentă cu 14 lei (+0,4%), iar comparativ cu luna aprilie a anului precedent, a crescut cu 11,9%, de la 3.182 lei.
„Așa arată o revenire în forță a unei economii după cea mai mare criza economică din ultima sută de ani”, a comentat Florin Cîțu. Premierul a apreciat și luna trecută datele comunicate de INS, afirmând că „Pregătim economia pentru perioada post-pandemie”.
„Cu un venit mai mare se pot cumpăra, pe bune, mai multe lucruri”
Premierul atrage atenția însă asupra creșterii puterii de cumpărare, și anume asupra indicelui câștigului salarial real, care este calculat în raport cu evoluțua prețurilor de consum, și care a a fost în creștere cu 8,4% în aprilie 2021 față de aprilie 2020.
„Acest lucru înseamnă că veniturile românilor cresc cu adevărat, nu doar pe hârtie. Cu un venit mai mare se pot cumpăra, pe bune, mai multe lucruri”, a comentat premierul, care susține că aceste evoluții sunt rezultatul măsurilor luate de guvernul liberal.
„Asta înseamnă guvernare liberală, putere de cumpărare mai mare pentru toți românii. Am luat cele mai bune măsuri pentru economie şi se vede. Reformă in toate cotloanele statului şi investim. Suntem abia la început”, a conchis Florin Cîțu.
Topul celor mai mari salarii
Angajații din IT sunt în continuare în topul celor mai mari salarii, în timp ce cei din hoteluri ți restaurante sunt la coada clasamentului, și în luna aprilie,
Astfel, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (8.671 lei, cu 5 lei mai puțin decât în luna aprecedent), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.790 lei, cu 39 de lei mai mult decât în martie).
Pe locul secund sunt lucrătorii din intermedieri financiare, cu excepția celor din sitemul public de asigurări sociale), cu un câștig salarial mediu net de 7.405 lei, iar pe locul 3, cei ce lucrează în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului, cu 6.991 de lei.
Cele mai mari creșteri și scăderi de salarii
Potrivit INS, în luna aprilie 2021, față de martie 2021, în majoritatea activităţilor din sectorul economice, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite, de fidelitate ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat reluării activității anumitor agenți economici, realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție decontracte/proiecte), cât și a disponibilizărilor de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.
Cele mai semnificative creșteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2:
- cu 20,1% în intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), respectiv cu 16,2% în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat;
- între 5,0% și 10,0% în industria metalurgică, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, transporturi pe apă, extracția cărbunelui superior și inferior, alte activități extractive, fabricarea altor mijloace de transport, depozitare și activități auxiliare pentru transporturi, colectarea și epurarea apelor uzate;
- între 3,0% și 5,0% în tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea echipamentelor electrice, transporturi aeriene, extracția petrolului brut și a gazelor naturale, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, agricultură, vânătoare și servicii anexe, activități de servicii anexe extracției, telecomunicații, industria construcțiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv mașini, utilaje şi instalații).
Au fost și câteva domenii unde au fost scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna martie 2021, care au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), precum și de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, în unele activităţi economice.
Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2:
- cu 18,1% în fabricarea produselor din tutun , cu 14,7% în activități de editare, respectiv cu 13,8% în activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale);
- între 6,5% și 7,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, fabricarea băuturilor, activități profesionale, științifice și tehnice;
- între 2,0% și 5,0% în fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice).
În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învățământ (-7,8% ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare), respectiv în administrație publică (-0,7%). În sănătate şi asistență socială, câștigul salarial mediu net a crescut ușor comparativ cu luna precedentă (+0,4%).