Prima pagină » Economic » Cât ar putea obține statul din vânzarea pe bursă a 15% din Transgaz

Cât ar putea obține statul din vânzarea pe bursă a 15% din Transgaz

Cât ar putea obține statul din vânzarea pe bursă a 15% din Transgaz
La ce preț pe acțiune va fi listat Transgaz

Oferta prin care statul vrea să vândă 15% din acțiunile Transgaz va fi lansată la un preț minim de 171 lei/titlu și un maxim de 230 lei/titlu, astfel că statul ar putea încasa între aproximativ 300 milioane lei (68 milioane euro) și 400 milioane lei (90 milioane euro) pentru pachetul respectiv.

Oferta va dura 9 zile lucrătoare, urmând să înceapă joi, 4 aprilie, și să se încheie pe 16 aprilie.
Prețul minim din oferta secundară de vânzare este cu 19,9% sub cotația bursieră de marți, de 213,5 lei/acțiune, în timp ce prețul maxim este cu 7,7% peste cea mai recentă valoare de la BVB, potrivit Mediafax.

Raportat la prețul din oferta publică inițială derulată de Transgaz la finele anului 2007 pentru listare, de 191,92 lei/acțiune, prețul minim din oferta secundară este mai mare cu 10,9%, iar prețul maxim cu 19,8%.

Titlurile companiei au fost oprite miercuri de la tranzacționare, în așteptarea deciziei Guvernului cu privire la intervalul de preț la care se va derula oferta.

Pachetul de 15% din acțiunile Transgaz care vor fi vândute la bursă va fi împărțit în trei tranșe, una de 85% pentru investitorii instituționali și două pentru retail cumulând 15%, cu preț stabilit în raport de subscrierea pe tranșa mare, iar micii investitori vor beneficia de un discount de 3-5%.

În cazul în care pentru tranșa investitorilor instituționali va fi stabilit nivelul cel mai mic de preț, de 171 lei, micii investitori ar putea subscrie la un preț de 162,45 lei în primele trei zile ale ofertei, când se acordă un discount de 5%, iar statul va încasa 300,9 milioane lei (68 milioane euro).

Dacă însă prețul pentru investitorii instituționali va fi cel maxim, de 230 lei pe acțiune, micii investitori ar putea cumăra titlurile la 218,5 lei, în primele trei zile ale ofertei. În acest caz, statul ar putea obține 404,7 milioane lei (91 milioane euro) pentru pachetul scos pe Bursă.

Potrivit unui document obținut de Mediafax, prețul de vânzare al acțiunilor pentru investitorii instituționali va fi stabilit la nivelul celui mai mic preț de subscriere înregistrat în această tranșă, în cazul în care numărul total de acțiuni subscrise de aceștia va reprezenta mai puțin de 150% din numărul de acțiuni alocat, sau va fi egal cu prețul la care tranșa este subscrisă 150% sau, dacă un astfel de preț nu există, cu cel la care tranșa este subscrisă la nivelul de subscriere imediat inferior celui de 150%, dacă numărul total de acțiuni subscrise de aceștia va reprezenta 150% sau mai mult din numărul de acțiuni alocat lor.

Prețul astfel stabilit va fi aplicat tuturor investitorilor care dobândesc acțiuni în cadrul tranșei investitorilor instituționali.
Tranșa investitorilor de retail va fi divizată în funcție de mărimea subscrierilor.
Astfel, 8% din tot pachetul scos la vânzare este destinat pentru investitorii de retail care subscriu minim 1.001 acțiuni și nu au impusă o limită maximă. În același timp, un pachet de 7% din acțiuni este pentru tranșa investitorilor de retail care subscriu între 10 și 1.000 de titluri.

Mărimea tranșelor va putea fi ajustată la sfârșitul perioadei de ofertă, pentru a preveni o discrepanță excesivă între nivelul de suprasubscriere al celor trei tranșe.

În tranșa investitorilor instituționali, subscrierile vor putea fi efectuate la orice preț cuprins în interval, iar pentru tranșa subscrierilor începând de la 1.001 acțiuni, toate subscrierile vor fi realizate la un preț pe acțiune reprezentând limita superioară a intervalului stabilit pentru investitorii instituționali.

Prețul de vânzare al acțiunilor în cadrul tranșei cu subscrieri începând de la 1.001 acțiuni va fi egal cu prețul la care se vor vinde acțiunile în cadrul tranșei investitorilor instituționali.
Pentru subscrierile mici, toate subscrierile vor fi realizate la un preț reprezentând din nou limita superioară a intervalului de preț stabilit pentru investitorii instituționali.

Statul va oferi însă acestor mici investitori, cu subscrieri pentru 10-1.000 acțiuni, un discount la prețul de vânzare de 5%, dacă subscriu în primele trei zile ale ofertei, și de 3%, dacă subscriu în restul perioadei de ofertă.

Alocarea acțiunilor va fi efectuată prin metoda pro-rata, în conformitate cu reglementările specifice pieței de capital și cu prevederile prospectului de ofertă.
În document se mai arată că, în urma campaniei de pre-marketing desfășurată de sindicatul de intermediere, nu a existat nicio indicație de interes din partea investitorilor instituționali la un preț egal sau mai mare decât prețul de piață al acțiunii și că limita maximă a intervalului de preț va fi stabilită la un nivel confortabil mai mare decât prețul de piață de la momentul ofertei, astfel încât să nu fie limitat în mod real în niciun fel potențialul de maximizare de către stat al prețului de vânzare.

Pachetul de 15% din acțiunile Transgaz pe care Guvernul le va vinde în perioada imediat următoare printr-o ofertă publică secundară derulată la bursă va însuma 1.766.077 acțiuni. Titlurile sunt evaluate în prezent la 377 milioane lei, în funcție de cel mai recent preț de la bursă, de 213,5 lei/acțiune.

La acest moment, Ministerul Economiei deține 73,51% din titlurile companiei care gestionează sistemul pentru transportul gazelor naturale.
Guvernul a decis recent ca Transgaz și Transelectrica să fie transferate de la Ministerul Economiei la Ministerul Finanțelor, pentru evitarea unui infringement din partea Comisiei Europene, dar actul normativ nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial.

Guvernul a promis inițial Fondului Monetar Internațional că va derula oferta publică secundară la Transgaz pentru 15% din acțiuni până la sfârșitul anului 2012, dar vânzarea nu a mai avut loc întrucât, în noiembrie 2012, președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta au convenit să amâne procedura, considerând că momentul nu este prielnic.

Oferta este intermediată de consorțiul forma din case de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI), BT Securities și firma cehă Wood& Co. Consorțiul a fost desemnat încă de anul trecut pentru intermedierea ofertei.
 

Citește și