Declinul cotației Facebook cu 45% față de prețul din oferta publică inițială a generat randamente de peste 500% pentru investitori din Europa care au cumpărat produse financiare ce mizau pe scăderea acțiunilor companiei, informează Mediafax.
Un investitor trebuia să plătească 0,06 euro în săptămâna de după listarea Facebook pentru a cumpăra un instrument financiar (put warrant) care estima că prețul unei acțiuni, de 38 de dolari la intrarea pe bursă în mai, va ajunge la 22 de dolari până în martie 2013. În prezent, cu acțiunile Facebook la 21,87 dolari în prima oră de tranzacționare a ședinței de luni pe Wall Street, instrumentele financiare respective au o valoare de 0,36 euro, potrivit calculelor Bloomberg.
Put warrant oferă deținătorului dreptul de a vinde companiei emitente un anumit volum de acțiuni la un preț prestabilit, vânzarea având loc la o anumită dată sau într-o anumită perioadă.
Facebook, care a atras 16 miliarde de dolari prin cea mai mare ofertă publică inițială din sectorul IT, nu a închis nicio ședință bursieră peste prețul de listare și a pierdut 21% de la raportarea de rezultate financiare la 26 iulie.
„Dacă ai cumpărat un put warrant pentru nivelul de 22 de dolari când Facebook se tranzacționa la 38 de dolari, atunci ai făcut o grămadă de bani”, a declarat șeful distribuției pentru Germania și Austria la Vontobel Holding, companie care a emis warrant-urile de 22 de dolari.
Valoarea acestor instrumente financiare crește cu cât cotația se apropie de prețul vizat. Investitorii pot vinde pentru profit sau pot aștepta ca acțiunea să coboare sub acest preț pentru a primi compensații în funcție de amploarea declinului.
BNP Paribas, Commerzbank și UBS se numără printre băncile care au listat pe bursele europene, începând din mai, 2.082 de warrant-uri și certificate legate de acțiunile Facebook. Băncile au oferit atât contracte pentru creșterea prețului, până la maxim 150 de dolari, precum și pentru declinul cotației, până la un minim de 12 dolari.