Cât aur și argint vor canadienii de la Eldorado Gold să extragă prin cianurare de la Certej. Anunțul făcut de companie: „Dacă totul merge bine…”
Proiectul minier de la Certej, în județul Hunedoara, unde se află unul dintre cele mai mari zăcăminte aurifere din România, a intrat în linie dreaptă, iar primul kilogram de zăcământ aurifer ar putea fi extras în 2018, „dacă totul merge bine”, după cum a declarat pentru gândul directorul Deva Gold SA, Nicolae Stanca.
Canadienii de la Eldorado Gold Corporation, companie care deține, prin Deva Gold, 80% din proiectul minier de la Certej (Hunedoara), au anunțat miercuri finalizarea „studiului de fezabilitate pozitiv” pentru proiectul de la Certej. Mina Certej este situată în partea de sud a Munților Apuseni, la aproximativ 12 kilometri nord-est de orașul Deva, în județul Hunedoara.
Studiul de fezabilitate a fost elaborat de o echipă a companiei Eldorado Gold, cu suportul tehnic oferit de consultanți canadieni și români.
Studiul de fezabilitate arată că la Certej vor fi extrase, prin cianurare, 140.000 de uncii (echivalentul a circa 4 tone) de aur pe an și 830.000 de uncii ( circa 23,5 tone) de argint pe an. Compania canadiană ia în calcul un preț mediu de 1.250 de dolari pe uncia de aur și 16,5 dolari pe uncia de argint. Astfel că anual compania va realiza venituri de 188,6 milioane de dolari pe an, iar în cei 17 ani cât va dura proiectul, canadienii de la Eldorado Gold vor extrage aur și argint în valoare de peste 3,1 miliarde de dolari.
„Rezultatele pozitive ale acestui studiu constituie baza pentru Eldorado ca, împreună cu partenerii noștri români, să dezvoltăm mina Certej. Estimarea costurilor asigură un grad înalt de încredere în estimarea capitalului și performanța funcționării proiectului Certej”, a declarat Paul N. Wright, Chief Executive Officer la Eldorado Gold.
Directorul Deva Gold SA, Nicolae Stanca, a estimat pentru gândul că „dacă totul merge bine”, primul kilogram de minereu de aur va fi extras de la Certej în 2018. El a arătat că studiul de fezabilitate pentru Certej arată că gradul de recuperare a investiției este de 13%, ceea ce „nu este chiar așa de grozav, nu este așa cum cred unii că se încarcă aurul cu lopata pe marginea drumului”.
„Studiul de fezabilitate arată un grad de recuperare a investiției de 13%. Este un grad maxim. Nu este chiar așa de grozav, nu este așa cum cred unii că se încarcă aurul cu lopata pe marginea drumului. În alte state gradul de recuperare este de 15%”, a declarat pentru gândul Nicolae Stanca, director Deva Gold SA.
Stanca a precizat că proiectul are autorizație de mediu și că se fac demersuri pentru obținerea autorizației de construcție.
„Proiectul are autorizație de mediu. Acum se vor face pașii următori pentru scoaterea din circuitul agricol a terenurilor și obținerea autorizației de construcție de la primărie și consiliul județean. Organizarea șantierului va dura 2-3 ani. Vor fi investiți minim 500 milioane de euro pentru construcția sediului social, alimentarea cu apă, cu energie electrică și pentru construcția uzinei de preparare”, a spus Nicolae Stanca.
Șeful Deva Gold a precizat că în zonă va fi construit un nou bazin de decantare pe baza unor „noi tehnologii”, și care „nu se va compara cu vechiul bazin” de cianuri.
„Se va construi un nou baraj de decantare cu noi tehnologii, nu se va compara cu cel vechi. Se va face un baraj de siguranță, cu ziduri de 100 de metri grosime, nu am exact acum toate cifrele, va fi ca o cetate în jurul lui”, a spus șeful Deva Gold, adăugând că „dacă totul merge bine, primul kilogram de minereu de aur va fi extras la Certej în 2018”.
Procedeul de obținere a aurului se va baza pe cianurare.
„Nu se folosește cianura până la faza de obținere a concentratului. Cianura se folosește în circuit închis”, a spus Stanca.
Gândul a scris că în octombrie anul trecut s-au împlinit 43 de ani de la dezastrul de la Certej, în care au murit zeci de familii, după ce barajul de steril al exploatării miniere Certej s-a rupt.
Principalale concluzii ale studiului de fezabilitate pentru proiectul minier Certej:
– Profitul pe care compania estimează că îl va obține din extragerea de aur și argint de la Certej este de 229 de milioane de dolari anual
– La Certej vor fi extrase 140.000 de uncii de aur pe an și 830.000 de uncii de argint pe an. Compania estimează un preț mediu de 1.250 de dolari pe uncia de aur și 16,5 dolari pe uncia de argint.
– Compania va realiza venituri de 188,6 milioane de dolari pe an. În cei 17 ani cât va dura proiectul, compania estimează că de la Certej va extrage aur și argint în valoare de peste 3,1 miliarde de dolari.
– resursele de la Certej sunt estimate la 4 milioane de uncii de aur și 25,6 milioane de uncii de argint
– rezervele dovedite și probabile, care reprezintă partea de resurse minerale care pot deveni rentabile economic pentru exploatare, sunt de 2,4 milioane de uncii de aur și 15,5 milioane uncii de argint
– Valoarea totală a rezervelor este de peste 3,25 miliarde dolari, din care 3 miliarde de doalri pentru aur și 256 milioane de dolari pentru argint
– Investiția totală în cadrul proiectului de la Certej este estimată la 652 milioane de dolari