Cât bani cheltuiesc zilnic pe mâncare românii aflați pe litoral

Publicat: 12 08. 2014, 18:33
Actualizat: 30 01. 2019, 20:17

„În fiecare zi din săpămână, cu excepția weekend-urilor, când hotelurile sunt și mai pline, pe litoralul românesc sunt aproximativ 90.000 turiști. Din studiile noastre, fiecare turist alocă în medie, pe mâncare, aproximativ 75 de lei pe zi, ceea ce înseamnă o sumă totală de 6,7 milioane de lei, adică peste 1,5 milioane de euro pe zi. Suma de 75 de lei include atât mâncarea de la terase și restaurante, cât și alimentele cumpărate din magazine”, a declarat agenției MEDIAFAX Dragoș Răducan, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Răducan spune că sumele cheltuite pe mâncare diferă în funcție de bugetul turiștilor, dar și în funcție de stațiune.

Astfel, în sud, unde turiștii nu dispun de foarte mulți bani, prețurile sunt mai mici, iar aceștia pot mânca și cu 50 de lei pe zi.

„În stațiunile din sud, micul dejun costă 10 lei pe zi (iaurt, gogoși, plăcinte), prânzul poate fi cumpărat cu 15 lei – meniu fix la terase pe plajă, care cuprinde două feluri principale și pâine, iar cina costă 25 de lei la restaurante și terase (friptură, salată, o bere sau vin la carafă”, potrivit datelor dintr-un studiu al federației.

La restaurantele de tip autoservire o ciorbă costă 6-9 lei, un fel principal gătit, 7-12 lei, iar friptura sau peștele au prețuri pornind de la 8 lei suta de grame. În concluzie, un turist poate mânca la autoservire cu 25 lei.

Pe litoral sunt la mare căutare și hamsiile și preparatele din pește ieftin.

Din cauza scăderii puterii de cumpărare, însă, mulți români care merg în vacanță la mare au renunțat la desert. Tot din cauza situației financiare precare, mulți caută berea la dozator.

„În Mamaia, unde turiștii sunt mai cu dare de mână, prețul unei singure mese poate depăși 100 de lei, în funcție de categoria restaurantului, iar o sticlă de vin costă, în medie, 40 de lei. Aici, pe plajă, se pot servi băuturi fine, șampanie sau cocktailuri elaborate, care au prețuri pe măsură. Restaurantele din Mamaia sunt pe toate gusturile: italian, chinezesc, libanez, pescăresc etc., iar ca noutate, în acest an a apărut și un restaurant cu produse bio”, a continuat Dragoș Răducan.

El a adăugat că, la nivelul întregului litoral, magazinele alimentare din stațiuni practică prețuri mai mari cu 20-40% față de cele din alte zone ale țării.

„Cei mai căștigați sunt turiștii care au ales all inclusive sau au masa inclusă în pachetul de servicii”, a mai spus oficialul FPTR.

În weekend, când pe litoral sunt peste 120.000 de turiști, cheltuielile zilnice cu mâncarea depășesc 2 milioane de euro.