Cât costă ACELAȘI COȘ DE PRODUSE la Carrefour, Kaufland, Cora, Auchan, Billa și Mega Image, după scumpirile de la 1 aprilie

Publicat: 08 04. 2014, 13:50
Actualizat: 02 09. 2019, 18:46

Carrefour este cea mai ieftină rețea de comerț modern, în timp ce Mega Image este cea mai scumpă, potrivit unui calcul gândul folosind un coș care ar putea fi folosit și pentru masa de Paște, în care au fost puse aceleași tipuri de alimente. La coșul pe care gândul l-a făcut de Crăciun, cea mai ieftină rețea a ieșit Kaufland.  

În 2 aprilie, gândul a luat la rând rețelele comerciale Kaufland, Mega Image, Auchan, Carrefour, unde a umplut un coș cu produse gata preparate sau ingrediente pentru masa de Paște. În 3 aprilie, același coș de cumpărături a fost umplut în Billa și Cora. În aceeași zi, a fost vizitată și Piața Big Berceni, însă coșul de cumpărături de aici a fost mai sărac din cauza faptului că nu am regăsit toate produsele alese.

Gândul  precizează că prețurile sunt cele afișate la raft în data de 2 și 3 aprilie, existând posibilitatea ca unele produse să fie înscrise într-o promoție. Prețurile sunt cele afișate în Kaufland Mihai Bravu, Mega Image Piața Gemeni, Auchan Vitan, Cora Sun Plaza, Carrefour Vitantis, Billa Dorobanți și Piața Big Berceni. Din cauza faptului că nu am regăsit o parte dintre produsele din coș în Piața Big Berceni, nu am inclus acest loc comercial și în categoria total preț coș.  De asemenea, mărcile produselor au fost alese aleatoriu. În nicio categorie nu am putut include cozonacul, pentru că nu am găsit același tip de produs în mai mult de trei magazine.

Una dintre cele mai mari diferențe de preț pe care am constat-o în magazinele vizitate a fost la carnea de porc. La Mega Image Piața Gemeni, miercuri, 2 aprilie, pulpa de porc fără os se comercializa la un preț de 20,99 de lei pe kilogram. În 3 aprilie, același kilogram de pulpa de porc fără os costa la hipermarketul Cora Sun Plaza 15,79 lei.

O altă diferență majoră s-a înregistrat la deja tradiționalul și apreciatul salam de Sibiu, pe care unii români continuă să îl pună în aperitivele de Paște. Un kilogram de Salam de Sibiu Agricola se comercializa la Mega Image cu 72 de lei, în timp ce la Carrefour prețul era de 60,44 de lei.

(Click pentru a mări)

În ceea ce privește ouăle,  cel mai ieftin cofraj de treizeci de bucăți se putea cumpăra de la Billa, la un preț de 9,99 lei. La Cora, un cofraj de ouă marcă proprie se vindea cu 15,69 lei. La capitolul băuturi, un pachet de 6 doze Tuborg, a câte 500 ml fiecare, se comercializa la Carrefour cu 13,49 lei. La Billa, prețul era semnificativ mai mare – 18,9 lei.

În turul nostru prin hypermarketuri, cel mai ieftin pachet de cafea Jacobs Krönung, de 250 gr, l-am găsit la Carrefour – 7,99 lei. La Kaufland și Billa, același pachet se comercializa, însă, cu 11,49 lei.

(Click pentru a mări)

Roșiile, salata, portocalele și căpșunile, mai ieftine în piață

Românii care optează să își facă cumpărăturile din piață trebuie să știe că aici vor scoate mai puțini bani din portofel atunci când își iau roșii, salată, portocale și căpșuni. Dar vorba zicalei: „Ce iei pe mere, dai pe pere”, în piață va trebui să scoți mai mulți bani atunci când îți cumperi vin spumant, ulei sau ciocolată. Un alt exemplu îl reprezintă vopseaua de ouă, care în piață costă dublu față de cât este în hipermarketuri.

Spre deosebire de marile magazine, în piață poți negocia. „Uleiul este 7,5 lei litru, dar dacă luați mai mult, putem negocia și vi-l las la 7 lei” sau poți primi ponturi utile în ale gătitutului. „Vreți să faceți cozonac? Atunci vă recomandăm făina asta pentru că este mai bună. Aluatul crește, iar cozonacul va fi unul pufos”.

O altă diferență între piață și hipermarket este că în marile magazine nu vei găsi toate mărcile. Laptele este furnizat de un dozator, unde lumea își așteaptă răbdătoare rândul. Spre deosebire de laptele la cutie pe care gândul l-a pus în coșul de Paște și care costă peste 4,49 de lei, în piață un litru de lapte la sticlă, adusă de tine de acasă, îl vei găsi la 4 lei litru.

Pâinea și cozonacul pe care le vei găsi în piață sunt făcut de brutărie și nu aduse poate chiar și de la sute de kilometri distanță. Și acest lucru se vede și în preț: pâinea de la brutărie nu costă mai mult de 2 lei, în timp ce cozonacul cu nucă și stafide nu depășește 8 lei.

La aceași categorie se încadrează și vinul, pe care poți să îl iei vărsat, iar cel mai ieftin are un preț care variază între 4 și 6 lei.