Cât costă azi un franc, un euro și un dolar. Cu cât cresc ratele în franci elvețieni
Lovitură pentru cei 150.000 de români cu credite în franci elvețieni. După ce Banca Națională a Elveției a anunțat că a abandonat pragul de 1,2 franci elvețieni pentru un euro, pe motiv că nu se mai justifică, băncile comerciale de pe piața românească au afișat joi dimineața cursuri de peste 5 lei pentru un franc elvețian.
Concret, o persoană cu o rată de 500 de franci elvețieni ar fi plătit joi 2.164 de lei, calculat la cursul BNR, cu aproape 300 de lei mai mult decât ar fi plătit cu o zi înainte, de exemplu.
„Recordul” l-a deținut Bancpost, care a afișat, pentru scurt timp, moneda elvețiană cotată la 6,5 lei.
Furia s-a mai calmat ulterior, bancherii afișând pe la ora 13.00 cursuri sub 5 lei/CHF. Cursul anunțat de Banca Națională a României pentru francul elvețian a crescut joi cu 15,7%, BNR afișând joi un curs de 4,3287 lei pentru un franc elvețian, față de 3,7415 lei pentru un franc elvețian, cu o zi înainte.
Cursul leu-franc nu se stabilește prin cerere și ofertă, ci prin cotația de pe plan internațional între euro și franc, notează Ziarul Financiar. Dacă pe plan internațional francul crește față de euro, iar la București euro este stabil, atunci și cursul franc/leu crește. Având în vedere modalitatea de stabilire la București a cursului leu/franc, modalitate care este folosită și pentru toate celelalte valute, inclusiv pentru dolar, BNR nu are cum să intervină „să aprecieze” sau „să deprecieze” francul față de leu, potrivit ZF.
Și alte valute s-au apreciat joi în raport cu moneda românească. Dolarul a înregistrat o creștere, fiind cotat la 3,85 lei pentru un dolar, iar euro a trecut de pragul de 4,5 lei, prag atins în urmă cu 10 luni.
La casele valutare, în cursul serii de joi, un franc elvețian era vândut cu 5-5,5 lei. Însă multă lume așteaptă, sperând că în următoarele zile va găsi un curs mai bun.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a explicat că doar 5% din totalul împrumuturilor sunt în franci elvețieni, comentând că este vorba despre o reacție emoțională a pieței la decizia Băncii Naționale a Elveției.
„Orice piață valutară are două feluri de reacții, o reacție emoțională și o reacție rațională. Prima reacție este una emoțională”, a explicat Adrian Vasilescu. Consilierul guvernatorului BNR a reiterat faptul că atunci când vrea să se împrumute la bănci populația ar trebui să se împrumute în moneda în care își primește salariul, pentru că alftel se expune riscului valutar.
„Atunci când populația se împrumută în valuta în care nu e plătită apare riscul valutar. Este o lecție pentru cei care la un moment dat s-au dus la bancă și s-au uitat la dobanda cea mai mică. Această lecție trebuie învățată”, a spus Vasilescu.
Cursuri afișate la băncile comerciale joi, în jurul orei 12.00:
BCR 4,49 lei/CHF
Bancpost 6,5 lei/CHF
Banca Transilvania 5,2 lei/CHF
Raiffeisen Bank 5,26 lei/CHF
Radu Crăciun, BCR: O reacție extremă a piețelor
Radu Crăciun, economist-șef BCR, este de părere că evoluția cursului euro-franc și, implicit, leu-franc reprezintă o mișcare de pendul, o reacție extremă a piețelor care au fost luate prin surprindere de decizia Băncii Centrale a Elveției.
„Nu mai departe de luni, guvernatorul Băncii Centrale a Elveției a anunțat că menținerea parității de 1,2 rămâne un element central al politicii momentare (. …) Piețele sunt realmente bulversate”, a declarat Crăciun pentru gândul.
El a adăugat că se așteaptă ca francul să se stabilizeze sub paritatea de 1,2 față de euro, însă românii cu credite în franci elvețieni ar trebui să se pregătească pentru rate mai mari deoarece francul se va aprecia.
Francul elvețian s-a apreciat joi cu 30% față de euro, atingând un nivel record, după ce banca centrală a Elveției a decis să renunțe la plafonul minim de schimb valutar, considerând că existența sa nu mai este justificată, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.
Francul se tranzacționa la 92 de centime pentru un euro la Londra, la 9:53, după ce a atins nivelul record de 85,17 centime pentru un euro. De asemenea, moneda elvețiană a crescut cu 26% față de dolar, la 81 de centime pe unitate.
Banca Națională a Elveției a anunțat joi că a abandonat pragul de 1,2 franci elvețieni pentru un euro, măsură pe care instituția a adoptat-o în luna septembrie 2011, pentru a proteja economia elvețiană de criza datoriilor suverane din zona euro.
Presiunea pentru renunțarea la plafonul de schimb valutar a crescut în ultimele luni, în condițiile în care speculațiile potrivit cărora Banca Centrală Europeană va începe un program de achiziții de obligațiuni au dus la deprecierea monedei euro.
Totodată, moneda europeană a trecut de pragul de 4,5 lei, iar dolarul american a atins un maxim istoric (3,851 lei). Precedentul maxim pentru moneda elvețiană a fost înregistrat în urmă cu aproape trei ani și jumătate, pe 11 august 2011, când francul a fost cotat la 4,0898 lei.