O pâine sănătoasă în România, fără E-uri sau zahăr, e greu de găsit într-un supermarket din România. APC a dezvăluit cât costă una.
„500 grame din această pâine alba se vinde cu 7 lei! Cum vi se pare raportul calitate/preț?”, întreabă Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România pe pagina sa de Facebook, pe 21 septembrie 2024.
Multe persoane s-au plâns de preț care au comentat s-au plâns de preț. Dar pentru alte persoane, calitatea superioară a acestui produs justifică prețul.
Din ce este preparată pâinea albă?
Un comentator se declară sceptic în privința calității pâinii albe: „Toate is pline de Euri ,chimicale …tot ce mancam ,nu numai pâinea”.
O pâine albă de grâu și fibre, feliată, este preparată cu 52% maia, apă, drojdie de panificație, făină fermentată cu de grâu, gluten din grâu, extract din plante și semințe de susan și urme de soia. Este preparată cu aluat proaspăt, necongelat.
Valoarea sa energetică este de 1113 kj/265 kcal, grăsimi de 1,1 kj și 0,2 acizi grași, 52,6 grame glucide și 1,1g zaharuri, 3,6g fibre, 9,1 g proteine și 1,3 g sare.
Produsul este ambalat în atmosferă protectoare, cu alcool etilic de origine agricolă. Pâinea trebuie depozitată în spații aerisite, răcoroase și uscate, în ambalaj nedeschis. Nu coține E-uri.
O pâine sănătoasă în România costă 7 lei. Cum au reacționat comentatorii de pe Facebook?
Unul dintre ei spune că pâinea e prea scumpă și ar fi mai ieftin să fie preparată în casă.
„E cam nasol cu 1 kg de faina 650 romaneasca si 1 kg de faina secara, totalul fiind de 12 lei, faci 3,6 kg de paine naturala la masina de paine”.
Dar o comentatoare i-a atras atenția că mașina de făcut pâine este costisitoare și consumatoare de energie.
„Ai pus la calcul și munca ta ? Costul mașinii de făcut pâine? Curentul consumat? Ambalajul? (…) Ia calculează și pastea asa în mare și vezi după aceea ce preț îți da”.
Ea a adăugat:
„La ce ingrediente conține chiar merita”.
O altă femeie a scris:
„Ținând cont de ingredientele de pe etichetă, este la un preț corect. 80% din pâinea de la raft are zahar sau alti conservanți, deci asta e ok”.
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ...
vezi toate
articolele