Anul trecut, românii au fost ceva mai bolnavi decât în 2010. Numărul de concedii medicale eliberate în 2011 a crescut cu 2,4%, la 44.000 de certificate, după ce în 2010 scăzuse simțitor față de anul precedent, cu circa 45%, ca urmare a noii legislații introduse de Ministerul Sănătății și de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), reiese din datele furnizate de CNAS pentru gândul.
Măsurile care au intrat în vigoare în mai 2010 prevedeau fixarea numărului maxim de zile de concediu pe care și le poate lua un salariat la 30 pe an. Mai mult, un certificat medical nu poate fi eliberat pe mai mult de 10 zile, însă poate fi prelungit în situații excepționale.
Astfel, dacă în 2010, numărul de concedii medicale eliberate a scăzut la circa 1,78 milioane, de la 3,24 milioane în 2009, anul trecut acesta a ajuns la 1,83 de milioane.
Noua legislație privind eliberarea concediilor medicale a diminuat semnificativ numărul de certificate eliberate de medicii de famile în 2010, înjumătățindu-le, un an mai târziu.
Numărul de adeverințe eliberate pentru salariații care au fost nevoiți să se interneze pentru a se trata a scăzut cu 28%, de la 588.000 în 2010, la 421.000 anul trecut. Certificatele eliberate de medicii de familie s-au situat la un nivel similar celui consemnat în 2010, concediile medicale în ambulatoriu fiind cele care au cunoscut cea mai mare creștere, de peste 60%.
Cât îi costă pe angajatori concediile medicale ale salariaților
Potrivit celor mai recente date privind bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS), în 2010, angajatorii au achitat peste un miliard de lei în contribuții pentru concedii și indemnizații de la persoane juridice sau fizice, cu 25% mai mult decât în 2009.
În prezent, plătitorii de îndemnizații, respectiv angajatorii, dar și casele de asigurări de sănătate dispun de pârghii legale prin care pot verifica dacă cererile de concediu medical sunt justificate. Practic, autoritățile, dar și angajatorii au dreptul de a face face vizite la domiciliu, în situația în care pacientul nu este internat.
Potrivit legii, pentru a putea beneficia de concediu medical, angajatul trebuie să fi cotizat cel puțin o lună din ultimele 12 luni la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Confirmarea îi va fi eliberată de către angajator, alături de o adeverință în care să apară numărul de zile de concediu eliberate pentru respectivul angajat anterior.
Sursă date: CNAS