Prima pagină » Economic » Cât de expuse sunt băncile germane în fața unei eventuale crize grecești

Cât de expuse sunt băncile germane în fața unei eventuale crize grecești

Cât de expuse sunt băncile germane în fața unei eventuale crize grecești
Băncile germane prezintă o expunere la riscul de credit de 23,5 miliarde euro în Grecia, dar impactul este limitat, deoarece Deutsche Bank și Commerzbank, cele mai mari bănci comerciale din Germania, dețin o mică parte din aceste împrumuturi, informează Reuters.

Cea mai mare cotă de expunere o are banca de stat KfW, care a împrumutat guvernul grec cu 15 miliarde dolari, precizează grupul din industria bancară BdB. Commerzbank a precizat că avea o expunere de 400 milioane euro pe Grecia, la finele lui septembrie 2014, în timp ce Deutsche Bank înregistrează o expunere de 298 milioane euro, reprezentând datorii ale companiilor, băncilor și guvernului.

Evoluția politică a Greciei a cântărit greu asupra piețelor și a influențat traiectoria monedei euro, pe măsură ce s-au intensificat speculațiile cu privire la eventuala ieșire a acestei țări din zona euro, după alegerile din 25 ianuarie.

Un studiu realizat de JP Morgan a relevat că banca Credit Agricole prezenta cea mai mare expunere în Grecia, de 3,5 miliarde euro la finele lui 2013, din care 2,8 miliarde euro reprezintă datorii ale sectorului de transport maritim.

Cea mai mare bancă franceză, BNP Paribas, avea o expunere de 700 milioane euro în Grecia, la sfârșitul lui 2013. La rândul său, Societe Generale înregistra o expunere la riscul de credit de 300 milioane euro.

Din totalul expunerii băncilor germane, 4,6 miliarde euro reprezintă datoriile altor bănci, 3,6 miliarde euro trebuie recuperate de la companii și persoane fizice și 15,2 miliarde euro au reprezentat împrumuturi pentru statul grec.

„Expunerea băncilor germane la riscul de credit în Grecia este redusă”, a precizat șeful BdB, Thomas Kemmer. „Astfel, dacă Grecia va intra în insolvență, efectele directe asupra băncilor germane vor putea fi combătute. Chiar și efectele de contagiune care însoțesc de obicei un exit pot fi contracarate mai bine decât în urmă cu doi-trei ani”. 

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și