Prima pagină » Economic » Cât de ieftine sunt electronicele, jocurile și cosmeticele cumpărate online

Cât de ieftine sunt electronicele, jocurile și cosmeticele cumpărate online

Electronice mai ieftine cu 40% față de prețurile din magazinele din România, jocuri și jucării la prețuri mai mici cu până la 60%, sau cosmetice la prețuri reduse cu 40% reprezintă doar câteva dintre ofertele care pot fi găsite în magazinele online din străinătate, reiese dintr-o analiză realizată de PayPal.

O analiză realizată de PayPal arată că prețurile produselor oferite de magazinele online din străinătate au continuat, în 2013, să fie mai mici decât cele din magazinele românești.

Aproape o treime dintre românii care cumpără online (33%) au declarat că fac achiziții din străinătate pe Internet, de câteva ori pe trimestru, iar 17% au spus că fac achiziții din magazinele online străine cel puțin o dată pe lună.

China a devenit una dintre cele mai populare destinații pentru achiziții online pentru români, alăturându-se ca destinație pentru shopping online Statelor Unite și Uniunii Europene.

În Europa, magazinele online din Germania și Marea Britanie continuă să atragă tot mai mulți cumpărători.

Acestea sunt, de altfel, țările de unde românii au făcut cele mai multe cumpărături online, în perioada 2012-2013.

Ce produse pot fi cumpărate online la prețuri avantajoase

Cei care cumpără din Statele Unite pot achiziționa electronice la prețuri cu 39% mai mici decât în magazinele românești, jocuri și jucării mai ieftine cu 61%, plătesc cu 40% mai puțin pentru cosmetice și cu 26% mai puțin pentru haine.

Atunci când destinația pentru cumpărături este Marea Britanie, jocurile și jucăriile sunt disponibile aici la jumătate din prețul din România, hainele sunt cu peste o treime mai ieftine (36%), în timp ce electronicele și cosmeticele pot fi cumpărate la prețuri cu 30% mai mici decât cele din magazinele românești.

Din Germania, hainele sunt achiziția cea mai bună, prețurile lor fiind cu 60% mai mici decât în România, dar economii importante pot fi făcute și la cosmetice (-40%), jocuri și jucării (-47%) și electronice (-26%).

Atunci când China este destinația pentru cumpărături online, produsele care se găsesc aici la cele mai mici prețuri sunt jucăriile (-76%) și hainele (-33%).

Electronicele sunt unele dintre produsele cele mai cumpărate online de către români.

studiu PayPal

La capitolul gadgeturi, de exemplu un iPad Air 16GB Wi Fi poate achiziționat online din Statele Unite, la un preț (fără costuri adiționale incluse) cu circa 40% mai mic decât în magazinele românești, economia fiind de de 925 de lei.

O cameră foto Sony Alpha A58 poate fi cumpărată online din magazinele americane, britanice sau asiatice cu un preț de  circa 1650 lei, cu 30% mai mic decât prețul mediu de 2500 lei din magazinele românești.

Atunci când fac achiziții online din străinătate, cumpărătorii trebuie să ia în calcul posibilitatea existenței unor taxe suplimentare care se adaugă la prețul produselor cumpărate, cum ar fi taxele vamale sau taxa pe valoare adăugată.

În România, persoanele care achiziționează produse online cu valoare sub 150 de euro nu plătesc taxe vamale, dar plătesc TVA. Dacă valoarea produsului este mai mică de 50 de euro, nu se plătesc taxe suplimentare. Pentru achizițiile cu valori mai mari (de peste 150 de euro), cumpărătorii din România plătesc numai taxa pe valoare adăugată, atunci când produsul provine din Uniunea Europeană.

Studiul PayPal a fost realizat, anul trecut, pe un eșantion de 1.800 de utilizatori români.

Citește și