Românii continuă să neglijeze asigurarea locuințelor. Doar 280.000 de case mai aveau, la sfârșitul lunii noiembrie, o asigurare obligatorie pentru locuințe, reiese din cele mai recente date de la PAID, instituția care emite polițele obligatorii.
Precedentele informații, venite de la CSA, arătau că peste jumătate dintre cele 8,3 milioane de locuințe din România sunt asigurate printr-o poliță facultativă sau una obligatorie.
Citește și Guvernul extinde lista beneficiarilor de locuințe de serviciu, cu șefi de departamente și directori
În august 2011, gradul de acoperire cu asigurări obligatorii de locuințe ajunsese la un vârf, peste 830.000 de gospodării având polițe obligatorii.
Ulterior, subscrierile pe asigurările obligatorii de locuințe au început să scadă constant. Valabilitatea unei polițe de asigurare impotriva dezastrelor naturale este de 12 luni.
Practic, unul dintre principalele motive pentru care populația nu și-a mai cumpărat asigurări de locuințe ține de mesajele transmise de Ministerul Administrației și de primării cu privire la aplicarea amenzilor.
Legea asigurărilor obligatorii pentru locuințe, care a intrat în vigoare în iulie 2010, prevede că românii care nu și-au asigurat casele împotriva celor trei riscuri de bază – cutremur, inundație din cauze naturale și aluncare de teren – riscă să plătească amenzi între 100 și 500 de lei.
Citește și Ce fel de locuințe caută bucureștenii. Apartamentele în stadiu de proiect, cele mai inatractive
Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), data de la care primăriile pot aplica amenzi este 5 august 2011. Deocamdată, din informațiile disponibile reiese că primăriile nu au aplicat amenzi celor care nu și-au asigurat locuințele, limitându-se doar la trimiterea de somații, una dintre cauze fiind faptul că 2012 a fost un an electoral.
Cu toate acestea, unii brokeri de asigurări sunt de părere că, din 2013, lucrurile s-ar putea schimba. „Anul 2012 a fost unul electoral, în care primarii nu au aplicat amenzi celor care nu aveau o poliță pentru locuință. Din acest an însă, din dorința de a strânge bani la bugetul primăriei, primarii ar putea trece la aplicarea de amenzi”, sunt de părere unii reprezentanți ai brokerilor de asigurări.
Între primăriile care au trimis înștiințări locuitorilor se numără cele din Iași și Ploiești. Cetățenii erau informați că trebuie să își cumpere o poliță de asigurare și erau îndemnați, în cazul în care aveau o asigurare, să trimită la primărie o copie.
Citește și Patru sute de locuințe pentru tinerii medici, dintre care 150 în Capitală, construite din 2013
Legislația în domeniu a suferit mai multe modificări
În luna octombrie, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor a decis revenirea la forma anterioară a legii privind asigurarea obligatorie a locuințelor, astfel că proprietarii care dețin o poliță facultativă ce acoperă riscurile de cutremur, inundații și alunecări de teren nu mai trebuie să încheie și o asigurare obligatorie.
Astfel, a fost anulată o hotărâre a CSA din luna august, care interzicea companiilor de asigurări să mai emită polițe care acoperă cele trei riscuri pentru sume asigurate sub limitele de 10.000 și respectiv 20.000 de euro. Ordinul CSA interzicea companiilor de asigurări inclusiv utilizarea denumirii PAD (denumirea prescurtată a poliței obligatorii) în procesul de vânzare a asigurărilor facultative.
Practic, proprietarii de locuințe erau obligați prin ordinul din luna august să încheie două polițe de asigurare dacă doreau să-și asigure casele la valoarea reală sau pentru mai multe riscuri.
Citește și Cu 700.000 de case nevândute, Spania oferă rezidență străinilor care cumpără locuințe de 160.000 de euro
Cât costă o asigurare obligatorie de locuință
O poliță obligatorie pentru locuințe costă 10 sau 20 de euro pe an, în funcție de materialul din care este construită locuința și acoperă daunele produse de cutremure, inundații sau alunecări de teren în limita a 10.000 și respectiv 20.000 de euro.