Cât de pregătit este sistemul național de transport al gazelor naturale pentru iarnă. Răspunsul directorului general al Transgaz, Ion Sterian
Operatorului național de transport al gazelor naturale, Transgaz, a finalizat verificarea pregătirii infrastructurii Sistemului Național de Transport (SNT) al gazelor naturale pentru funcționare în condiții de iarnă, a declarat directorul general al companiei, Ion Sterian.
Conducerea Transgaz a anunțat, că a fost verificat stadiul realizării lucrărilor de reparații pe conductele de transport, pregătirea instalațiilor tehnologice pentru funcționare și dotarea cu materiale și echipamente pentru intervenție.
A fost verificate centralele termice și instalațiilor de încălzire, sistemele SCADA (prescurtarea pentru Monitorizare, Control si Achiziții de Date – Supervisory Control And Data Acquisition n.r.) și de automatizare, dar și situația parcului auto.
„Am încheiat toate activitățile și au fost stabilite și acțiuni concrete pentru continuarea punerii în siguranță a zonelor cu risc în exploatare”, a declarat directorul general al Transgaz.
Ion Sterian, directorul general al operatorului național de transport al gazelor naturale, a dat asigurări, într-un interviu în exclusivitate pentru Gândul, că nu vor fi probleme de alimentare în sezonul rece care urmează, la fel cum nu au fost nici în cel precedent.
Al patrulea operator din UE după lungimea rețelei de transport gestionate
Transgaz ocupă a patra poziție în topul operatorilor de transport și sistem gaze naturale din Uniunea Europeană, după lungimea rețelei de transport gestionate, respectiv aproape 14.000 km de conducte principale de transport şi conectări pentru alimentarea cu gaze naturale, din care 183,5 km de conducte de transport internaţional gaze naturale și 481 km gazoductul BRUA, funcțional începând cu data de 1 decembrie 2020.
Sistemul Naţional de Transport are o acoperire la nivelul întregului teritoriu naţional şi are o structură radial-inelară. Capacitatea de transport intern și internațional a gazelor naturale este asigurată prin rețeaua de conducte și racorduri de alimentare cu diametre cuprinse între 50 mm şi 1.200 mm, la presiuni cuprinse între 6 bar şi 63 bar.
SNTGN Transgaz SA este companie listată la Bursa de Valori București. În prezent, 58,5% din acțiunile companiei sunt deținute de Statul Român prin Secretariatul General al Guvernului, iar 41,5% de către alți acționari persoane fizice și juridice (free-float).
Programul de investiții al companiei pentru dezvoltarea SNT în următorul deceniu, aprobat de ANRE, este estimat la peste 3,2 miliarde euro și cuprinde investiții pentru dezvoltarea strategică și sustenabilă a infrastructurii de transport gaze naturale din România și conformarea sa la cerințele reglementărilor europene privind Acordul Verde European și decarbonizarea.
În Programul de Modernizare și Dezvoltare Investiții pentru anul 2023 și a estimărilor pentru perioada 2024-2025 sunt cuprinse și investiții în dezvoltări ale SNT în conformitate cu prevederile Legii 123/2012 actualizată, cu o valoare estimată de 536 milioane euro, investiții care să asigure extinderea Sistemului Național de Transport în zone cu sisteme de distribuție nou înființate.