Prima pagină » Economic » Cât și când trebuie să plătești CASS pe dobânzile acumulate în 2024. GHIDUL ANAF

Cât și când trebuie să plătești CASS pe dobânzile acumulate în 2024. GHIDUL ANAF

Cât și când trebuie să plătești CASS pe dobânzile acumulate în 2024. GHIDUL ANAF

Contribuabilii care au obținut venituri din dobânzile din investiții – atentie, peste pragurile stabilite de legislația în vigoare, și nu sumele aflate în conturile bancare – au de plătit contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) de 10%. Cei care au depășit pragurile legale trebuie să depună declarația unică în perioada următoare la ANAF, care va trimite ulterior declarația de impunere.

Persoanele care au acumulat venituri anuale din dobânzi și investiții peste un anumit prag trebuie să plătească CASS. Astfel, cei care știu că au astfel de surse de venit, trebuie să tragă linie și să vadă dacă se încadrează sub pragul minim sau în care segment de venit și cât au de plătit contribuții pentru veniturile realizate în 2024.

ANAF a precizat recent că „nu va percepe 10% din banii aflați în conturile bancare ale contribuabililor”, așa cum titraseră, eronat, unele publicații.

Mai exact, conform legislației în vigoare, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) se datorează pentru veniturile din investiții, cum ar fi dobânzile obținute din economiile bancare, dividendele, câștigurile de pe piața de capital și altele – atenție –  dacă prin cumulare cu alte categorii de venituri (e.g. venituri din drepturi de proprietate intelectuală, agricultură, alte surse) se depăşeşte pragul anual de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe ţară. Salariul minim brut pe economie aplicat pentru veniturile realizate în 2024 este de 3.300 lei.

Astfel, potrivit reprezentaților Fiscului, contribuția de 10% se datorează la o bază anuală de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe țară, în funcţie de nivelul cumulat al veniturilor, respectiv de încadrarea venitului cumulat în ce trei intervale.

Venit realizat pe an (multiplu al salariului minim brut pe economie)     –       Baza de calcul CASS

  • Sub 6 salarii – 0
  • Între 6 salarii (inclusiv) și 12 salarii – 6 x salariul minim brut pe economie
  • Între 12 salarii (inclusiv) și 24 de salarii – 12 x salariul minim brut pe economie
  • De la 24 de salarii (inclusiv) – 24 x salariul minim brut pe economie

De exemplu, dacă veniturile din dobânzi reprezintă singura sursă de venituri a contribuabilului în anul 2024, iar aceasta se ridică la 25.000 lei anual, CASS datorată este de 1.980 lei (3.300 lei x 6 x 10% = 19.800 lei x 10%) sau dacă veniturile din dobânzi se ridică la nivelul de 45.000 lei anual, CASS datorată este de 3.960 lei (3.300 lei x 12 x 10% = 39.600 lei x 10%).

Astfel, suma datorată pentru CASS este:

  • 0 lei – venituri de până în 19.800 lei
  • 1.980 lei – venituri cuprinse între 19.800 lei si 39.599 lei (între 6 și 12 salarii)
  • 3.960 lei – venituri cuprinse între 39.600 lei și 79.199 lei (între 12 și 24 de salarii)
  • 7.920 lei – venituri mai mari de 79.200 lei (peste 24 de salarii).

„Atenție! Este important de subliniat că nu se percep contribuții pentru sumele existente în conturile bancare, ci doar pentru dobânzile generate de aceste sume, dacă veniturile totale din investiții depășesc plafonul legal. ANAF încurajează contribuabilii să se informeze exclusiv din surse oficiale, pentru a evita confuziile sau interpretările greșite. Pentru informații fiscale cu caracter general contribuabilii pot apela call center la numărul 031.40.39.160”, a transmis ANAF la sfârșitul anului trecut.

Termenul pentru depunerea declarației

Regimul actual de plată a CASS pentru veniturile din investiții (inclusiv dobânzi) este instituit din anul 2018.

Potrivit legislației, cei care au obținut venituri peste pragul de la care datorează sunt obligați să depună declarația unică la ANAF, până pe data de 25 mai al anului în curs, pentru anul precedent.

Odată depusă, ANAF va trimite o decizie de impunere, care va include atât suma de plată și cât și termenul până la care trebuie făcută plata.

CITEȘTE ȘI:

Bugetul, indexarea pensiilor, de la 1 septembrie, și impozitarea progresivă, pe masa COALIȚIEI. Ciolacu: Sunt scenarii trimise de Banca Mondială

Barna Tánczos dă asigurări: Nu se ia în calcul nicio MODIFICARE a impozitării muncii

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și