Românii sunt dispuși să cheltuiască până la 7.000 de euro pentru a-și mobila bucătăriile, iar preferințele lor încep să se alinieze la tendințele vestice atunci când vine vorba despre amenajarea acestui spațiu al locuințelor, potrivit unui comunicat Kuma România.
„În funcție de materialele și finisajele alese, mobilarea premium a unei bucătării de mici dimensiuni se poate încadra într-un buget mediu de 2.000 de euro, în timp ce în cazul unei bucătării mari, cu mobilier, blat și lavoar mai speciale, bugetul poate ajunge până la 7.000 de euro”, susține Camelia Olesen, director executiv Kuma România, companie româno-daneză specializată în astfel de produse.
Olesen este, totodată, de părere că românii aleg din ce în ce mai atent materialele din care sunt realizate blaturile, lavoarele și piesele mobilierului de bucătărie pentru ca acestea să fie cât mai rezistente în timp.
De asemenea, românii au început să prefere doar placarea peretelui mobilat din bucătărie, cu mateirale similare blatului de lucru.
În cazul bucătoriilor de apartament, unde spațiul este limitat, se optează, de cele mai multe ori, pentru forme liniare care includ chiuveta, plita, cuptorul și frigiderul. Atunci când vine vorba despre locuințele nou construite, se poate observa alocarea unui spațiu mai mare bucătăriei care reprezintă o prelungire a celorlalte încăperi, lucru care arată o aliniere a românilor la tendințele vestice.
„În ultimii ani, am remarcat o preferință în creștere a românilor pentru bucătăriile deschise, care reprezintă nu doar o modă, ci chiar un mod de viață – poți pregăti o cină pentru familie sau prieteni, bucurându-te în același timp de plăcerea de a socializa”, explică Olesen.