Cât valorează Brexitul în România? Unde și cât investesc britanicii în țara noastră

Cât valorează Brexitul în România? Unde și cât investesc britanicii în țara noastră
Publicat: 18/07/2016, 13:38

De la construcții și imobiliare la industria berii, domeniul farmaceutic, IT, tutun sau comerț, britanicii sunt prezenți în aproape toate segmentele economiei românești, astfel că efectele unei ieșiri din piață a firmelor cu capital majoritar din UK ar fi semnificative, în ciuda asigurărilor optimiste date de autorități.

Potrivit datelor KeysFin, afacerile celor 1098 de firme cu acționariat majoritar britanic din România au crescut în ultimii ani în mod susținut, de la 10,7 miliarde de lei în 2010, la 10,9 miliarde în 2011, 11,3 miliarde în 2013 și au depășit 11,89 miliarde lei în 2014. Singurul an în care trendul a fost descendent a fost punctul de maxim al crizei, din 2011, când business-ul cu pedigree englez a atins 10,39 miliarde lei.

Statistica Keysfin arată, totodată, că britanicii fac cele mai mari afaceri în România în sectorul farmaceutic, de peste 2 miliarde lei, urmate de piața berii, cu 1,41 miliarde lei și fabricarea articolelor din fire metalice (lanțuri și arcuri metalice) – 963 milioane lei.

Producția de software, comerțul și producția de îmbrăcăminte adună împreună 1,8 miliarde lei, iar industria tutunului și cea a jocurilor de noroc plusează cu peste jumătate de miliarde de lei.

O altă statistică KeysFin arată că, din punct de vedere al domeniului de activitate, cele mai multe firme cu acționariat majoritar britanic sunt prezente în sectorul imobiliar (237 firme) urmate de cele din domeniul consultanței pentru afaceri și management (72 companii) și producția de software (31 de firme). 21 de companii au drept obiect de activitate producția de îmbrăcăminte, 11 producția de energie electrică și 10 sunt specializate în comerț.

Cei mai importanți investitori britanici în economia românească sunt, potrivit datelor statistice de la Registrul Comerțului și Ministerul de Finanțe, cei de la SABMiller, care controlează Ursus Breweries SA, care au realizat în 2014, în industria berii, o cifră de afaceri de 1,41 miliarde de lei.

Pe locurile următoare în topul investitorilor britanici în România se situează Sews Romania SRL, cu 963,6 milioane de lei, Europharm Holding SA, cu 870, 9 milioane lei, Bricostore Romania SA cu 572,4 milioane lei și Glaxosmithkline SRL, cu 514,7 milioane lei.

Clasamentul primilor 10 investitori cu capital majoritar britanic este completat de Europharm SA (426,3 milioane lei), Faist Mekatronic SRL (292,6 milioane lei), Alison Hayes SRL (268,2 milioane lei), Ipsos Interactive Services SRL (221,3 milioane lei) și Public Games SRL (185 milioane de lei).

Prntre investitorii britanici importanți din România mai întâlnim nume precum British American Tabacco, Paypoint Service SRL, Glaxosmithkline Consumer Healthcare SRL, Xerox Romania și Eurest Rom SRL, fiecare cu afaceri în 2014 între 78 și 180 milioane de lei.

„Prezența investitorilor britanici este una extrem de activă și susținută în multe domenii de activitate”, spun analiștii de la Keysfin.

„78% dintre firme sunt active, astfel că derulează afaceri, iar gradul de profitabilitate este unul peste medie. Cu alte cuvinte, britanicii chiar știu să investească, să găsească oportunitățile și să exploateze resursele de business din țara noastră”, au mai adăugat aceștia.

Brexitul, poveste cu două tăișuri

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar avea consecințe negative greu de estimat la nivel financiar, pentru că multe dintre firmele cu capital majoritar din UK sunt implicate adânc în lanțul economic din România, spun analiștii de la KeysFin.

„La prima vedere, judecând teoretic, închiderea acestor firme ar evapora din piață 2,6 miliarde de euro, însă trebuie luate în calcul efectele pe orizontală, pe lanțurile de furnizori, clienți etc. Practica economică arată că retragerea unei firme importante în piață duce, dincolo de la evaporarea ofertei, la blocaje financiare, pierderi de locuri de muncă, venituri în scădere din taxe și impozite etc., astfel că eventualele consecințe trebuie multiplicate cu un ordin de mărime superior”, mai spun aceștia.

Experții de la KeysFin cred însă că, dincolo de decizia politică privind Brexitul, business-ul britanicilor va continua în România, o piață cu potențial pentru capitalul din UK.

„Britanicii se află printre investitorii străini cei mai bine ancorați în realitățile din România. Sunt implicați în mod direct în business-uri cu potențial, iar perspectivele investiționale, până să vină Brexitul, erau dintre cele mai pozitive. Nu credem că, în viitor, trendul se va schimba. În cel mai rău caz, o parte din firme vor trece pe offshore-uri, pentru a evita o posibilă taxare suplimentară celei practicată în prezent”, au mai spus aceștia.

Potrivit analiștilor de la KeysFin, nu este exclus ca interesele economice ale britanicilor în UE, implicit în România, să repună problema Brexitului pe tapet, în sensul suspendării sau chiar anulării acestuia.

„După primul val emoțional, abia acum încep analizele impactului referendumului. Iar acestea ar putea sta la baza unei noi abordări în privința deciziei politice. Pentru România, pentru relațiile noastre economice cu Regatul Unit, perspectivele unui Brexit ar putea fi rezolvate printr-un acord de liber schimb, prin pârghii economice pe care autoritățile celor două țări le-ar putea pune în practică, bineînțeles în limitele legislației europene”, au mai spus analiștii KeysFin.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Viorel Lis e în spital. Oana Lis a făcut anunțul. Ce s-a întâmplat cu fostul...
Ana Morodan, sfaturi de afaceri pentru Bianca Drăgușanu. În ce domeniu ar putea vedeta să...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri