Cât vin exportă România
Astfel, producătorii locali au trimis în afara UE vin în valoare de doar 7,1 milioane de euro. În continuare cea mai importantă piață de export pentru România rămâne Uniunea Europeană, cu un total de 15 milioane euro anul trecut, datorită birocrației reduse și lipsei de taxe.
„România exportă în special vin la pet sau la vrac, vin ieftin. Prețurile sunt sub cele ale altor mari producători de vin (precum Franța sau Italia, țări cunoscute ca producători de vin premium)”, spune Victor Ciupercă, executivul care conduce producătorul de vinuri premium Cramele Liliac.
Producătorul de vinuri premium Crama Liliac, controlat de omul de afaceri austriac Alfred Beck, obține de la export 10% din business. Producătorul vrea ca până la finalul lui 2016 să ajungă la 15% din cifra de afaceri să vină de la export. Momentan vinde doar în UE, respectiv Austria, Germania, Marea Britanie și țările scandinave, iar în curând va intra și pe piața din Polonia. Compania și-a bugetat afaceri de 1,5 mil. euro în acest an.
Cei mai mulți producători preferă să exporte în Europa pentru că, spun ei, costurile sunt mari în afara ei, iar volumele prea mici ca să justifice efortul.
Există însă și excepții precum Domeniile Coroanei sau Senator Wine Romania, care au ales piețele din Asia, în special China.
În China, România trimite aproape jumătate din volumele pe care le vinde în afara UE, la un preț peste medie, respectiv 2,54 de euro pe litru. De altfel, producătorii locali trimit vin la export pe mai multe piețe, însă 15 dintre ele sunt cele care asigură peste 90% din exportul non-UE. Pe acestea situația diferă foarte mult de la țară la țară.