Cât vor vira asiguratorii din încasările RCA la Fondul de protecție a victimelor străzii
Firmele de asigurări care vând polițe de răspundere civilă auto (RCA) vor vira la Fondul de protecție a victimelor străzii o cotă de 1% din primele încasate pentru această categorie de asigurări, potrivit unui ordin al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), informează Mediafax.
Anterior, contribuția la acest fond era zero, după ce a fost redusă de la 0,3% în martie 2012.
„Contribuția asigurătorilor care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, denumită asigurarea RCA, la Fondul de protecție a victimelor străzii (FPVS), aferentă anului 2013, este stabilită la cota procentuală de 1% din volumul primelor brute încasate pentru această asigurare”, se arată în ordinul CSA.
Decizia de majorare a fost adoptatã de Consiliul CSA într-o ședință din 22 ianuarie.
În primele nouă luni ale anului 2012, subscrierile din contracte RCA au crescut cu 5%, la 1,52 miliarde de lei.
În 2011, subscrierile RCA au însumat aproape 2 miliarde de lei și au reprezentat un sfert din veniturile industriei asigurărilor generale și de viață.
Societățile autorizate să emită RCA sunt ABC Asigurări, Allianz-Țiriac Asigurări, Generali România, Asirom, Euroins România, Astra, Omniasig, Carpatica Asig, Groupama Asigurări, UNIQA Aigurări și City Insurance.
FPVS a fost înființat în februarie 2006 și este constituit în baza contribuțiilor companiilor autorizate să practice asigurarea de răspundere civilă auto (RCA).
Fondul acordă despăgubiri persoanelor prejudiciate prin accidente atunci când vehiculul vinovat a rămas necunoscut, și în acest caz se acordă despăgubiri numai pentru vătămări corporale sau deces. De asemenea, fondul acordă despăgubiri atât pentru daune materiale, cât și pentru vătămări corporale sau decese dacă vehiculul vinovat nu avea o asigurare RCA valabilă la data accidentului.
Cererea de despăgubire se depune la sediul FPVS sau la oricare sucursală ori agenție a oricărui asigurător care are dreptul să practice asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) pe teritoriul României.
După plata despăgubirilor, fondul va recupera, pe cale de executare silită dacă va fi cazul, despăgubirile plătite, cheltuielile legate de plata acestora precum și dobânda legală, de la persoanele vinovate sau de la alte entități responsabile.
La sfârșitul anului 2011 conform datelor CSA, disponibilitățile financiare ale FPVS totalizau 106,71 milioane de lei.
Fondul a realizat venituri totale de 13,34 milioane de lei în 2011, în scădere cu 10,8% față de cel prevăzut în bugetul de venituri și cheltuieli.
În ceea ce privește cheltuielile totale realizate, acestea au însumat 16,25 milioane de lei, în urcare cu 9,5% față de nivelul aprobat prin BVC.
„Acest rezultat, materializat printr-un deficit în valoare de 2.906.239 lei, a fost cauzat, în principal, de reducerea veniturilor din contribuții, ca urmare a contractării cu aproape 23% a nivelului total de prime brute RCA încasate de membrii FPVS în anul 2011, comparativ cu 2010. Toate cheltuielile realizate, pe fiecare capitol în parte, au fost mai reduse decât cele aprobate prin BVC pentru anul 2011, cu o singură excepție – capitolul de cheltuieli cu despăgubirile, care a înregistrat o depășire cu 3.205.570 lei a sumelor prevăzute”, se spune în raportul anual al CSA.