Președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, a precizat, joi, într-o întâlnire cu presa de specialitate, că autoritatea are în verificare cereri de validare spre decontare din partea furnizorilor în valoare de aproximativ 4 miliarde de lei.
Cifra de 4 miliarde a fost prezentată la întrebarea jurnaliștilor, după ce conducerea Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER) a tras, marți, un semnal de alarmă privind riscul prelungirii actualei scheme de plafonare a prețurilor în energie, în contextul în care furnizorii estimează că au de încasat de la stat peste 8 miliarde de lei.
Este vorba de totalul diferențelor între prețurile din contractele consumatorilor și plafoanele pe categoriile de consum. Cele 8 miliarde de lei reprezintă sume validate, în cea mai mare parte până la nivelul lunii ianuarie 2024, și neîncasate, dar cele mai multe reprezintă deconturi care așteaptă să fie avizate de ANRE, potrivit declarațiilor conducerii AFEER, în cadrul unei întâlniri cu presa de specialitate.
„În momentul de față, la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) sunt depuse spre analiză și verificare cereri care însumează aproximativ 4 miliarde de lei și în perioada decembrie 2024 – jumătatea lunii ianuarie 2025 au fost verificate și trimise spre plată Ministerului Energiei și ANPIS -ului cereri (validate – n.r.) în valoare de 327 de milioane de lei. Continuăm verificările, menținem ritmul! Trebuie să ținem cont de faptul că trebuie să respectăm eșantioanele de verificare prevăzute (minimum 3% – n.r.) de cadrul legislativ. De asemenea, trebuie să ținem cont că vorbim de bani publici, bani de la bugetul de stat, de aceea trebuie să verificăm cu maximă seriozitate solicitările furnizorilor”, a declarat președintele ANRE.
Din totalul de aproximativ 327 de milioane de lei, 202,561 de milioane de lei este suma validată și trimisă spre decontare către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), de sub umbrela Ministerului Muncii, dedicată clienților casnici, iar 124,255 de milioane de lei către Ministerul Energiei, pentru consumatorii non-casnici.
Actuala schemă de plafonare expiră pe 31 martie, conform reglementărilor în vigoare.
Scenariul de bază avansat de autorități este prelungirea schemei cu câteva luni, după cum a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în prima conferință de presă din acest an. Demnitarul anunțase în câteva rânduri că o decizie ar urma să fie luată până la finalul acestei luni.
Ministerul Energiei nu a confirmat anunțul făcut de liderii Blocului Național Sindical (BNS) privind viitorul schemei de plafonare și compensare a prețurilor la curent și gaze, după discuțiile din Consiliul Național Tripartit. „Măsurile de sprijin pentru prețurile la energie se vor menține și după 31 martie, dar nu pentru toată lumea. Vor fi acordate în funcție de veniturile fiecărei familii și NU vor viza mediul de afaceri”, a anunțat joi conducerea BNS.
„Schema de compensare-plafonare pentru prețurile la energie se află în atenția Guvernului și a Coaliției de guvernare. Preocuparea noastră este de a găsi cele mai bune soluții pentru a proteja consumatorii. Scenariul de bază rămâne prelungirea actualei scheme pentru o perioadă determinată, în contextul regional instabil și al creșterii prețului gazului pe piețele internaționale”, a transmis Ministerul Energiei.
Oficialii au atras atenția că „orice speculație făcută înainte de adoptarea unei decizii oficiale la nivel guvernamental nu are fundament”.
Calculele AFEER arată că pentru o factură cu un consum de 50 kWh, clienții ar trebui să plătească mai mult cu 23 – 28 de lei mai mult pe lună, iar cei cu peste 100 kWh, 47 – 56 de lei în plus.
Citiți și: