Câte companii din România prezintă un risc foarte redus de a intra în incapacitate de plată
Doar 8% dintre companiile din România au un risc foarte redus de a intra în incapacitate de plată, majoritatea firmelor fiind încadrate în zone periculoase din acest punct de vedere, potrivit ICAP România, firmă specializată în evaluarea riscurilor de creditare.
Analiza de risc este realizată pe baza datelor financiare ale celor circa 450.000 companii active care și-au declarat datele financiare pentru 2010 și 2011.
Datele arată că între 2010 și 2011 cifra de afaceri totală declarată de companiile din România a crescut cu 16%, de la 816 miliarde de lei la 944 miliarde de lei, în timp ce profitul net cumulat s-a dublat la 11 miliarde de lei, față de 5 miliarde de lei în 2010.
În același timp, băncile au crescut valoarea creditelor acordate companiilor cu 10% în 2011, în condițiile în care în 2010 împrumuturile au totalizat 135 miliarde de lei, iar în 2011 au ajuns la 148 miliarde de lei, potrivit datelor ICAP România.
Creșterea cifrei de afaceri a venit în special din evoluția comerțului și industriei, unde s-a înregistrat un avans al afacerilor de 16%. Aceste două sectoare au raportat și o dublare a profitului net.
Sectorul serviciilor a înregistrat o creștere moderată de doar 8%, în timp ce profitul net s-a majorat de la 0,3 miliarde de lei la 1 miliard de lei.
„Paradoxal, când vine vorba de cele mai mari riscuri de intrare în incapacitate de plată, rolurile se schimbă, astfel industria are cel mai mare risc (12%), aceasta fiind urmată de comerț (9%) și servicii (8%)”, a declarat la o conferință pe tema insolvențelor, Norela Leculete, credit risk consultant ICAP România.
Ea a arătat că analiza de risc realizată de companie a relevat faptul că 55% dintre firmele românești nu și-au schimbat gradul de risc, în timp ce 23% și-au îmbunătățit riscul de credit și 22% și-au înrăutățit situațiile financiare.
Astfel, o analiză a ratingurilor ICAP ale tuturor companiilor românești arată că marea majoritatea sunt evaluate în zonele de risc mai ridicate, respectiv C2, D1, D2 și E1.
Reprezentantul ICAP spune că 22% din companiile sunt clasificate în zona de risc E1, ceea ce reprezintă o probabilitate de neplată de 35%.
De asemenea, 23% din companiile românesti evaluate cu D2 vor avea o probabilitate de neplată de 14,5% și 20% din cele evaluate cu D1 vor avea o probabilitatea de neplata de 7%.
ICAP este specializată în evaluarea de risc de creditare a companiilor, pe baza datelor comerciale, financiare și tranzacționale.