Climatul de pe piața muncii din România va fi favorabil și în al doilea trimestru al acestui an, 21% dintre companii susținând că vor face angajări noi, cele mai multe în industria prelucrătoare și în comerțul cu amănuntul, potrivit grupului cu activități în domeniul resurselor umane Manpower, informează Mediafax.
Dintre cei 635 de angajatori intervievați în cadrul studiului, 21% se așteaptă să facă angajări, în timp ce majoritatea respondenților își vor păstra efectivele de personal în trimestrul al doilea.
Conform rezultatelor prezentate în cel mai recent studiu Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă, previziunea netă de angajare este de +13%, în creștere cu două puncte procentuale atât comparativ cu trimestrul anterior, cât și cu aceeași perioadă a anului trecut.
„Optimismul angajatorilor români va fi probabil temperat de turbulențele financiare care continuă să aibă un impact asupra României, cât și asupra altor piețe ale lumii. Continuăm să ne confruntăm cu o ușoară incertitudine datorită situației curente de pe piața globală și este prea devreme să ne pronunțăm asupra consecințelor pe care aceste incertitudini le vor genera după trimestrul al doilea”, a declarat, într-un comunicat, directorul general al ManpowerGroup România, Valentin Petrof.
Citește și Peste 15.000 de vizitatori așteptați la târgul „Angajatori de TOP”. În ce domenii pot găsi un loc de muncă
Citește și Angajări la Cluj-Napoca și Oradea. 500 de locuri de muncă disponibile în cadrul unui grup american
Cererea de personal calificat s-a situat în mod constant la un nivel ridicat atât cu privire la plasarea permanentă de personal, cât și cu privire la angajările temporare. Cu toate acestea, discrepanțele constatate între nivelurile de calificare ale aplicanților și cererea de pe piața forței de muncă creează adesea blocaje în procesul de angajare, arată Manpower.
„În ciuda faptului că angajatorii prezintă intenții de suplimentare a efectivelor de angajați, identificarea talentelor care să le poată susține business-ul se poate dovedi a fi o provocare mai mare decât aceștia se așteaptă. Criza de talente continuă să rămână o problemă importantă, mai acută în România decât în alte țări”, a explicat Petrof.
Angajatorii se așteaptă la creșteri importante în trimestrul următor privind personalul în toate cele zece sectoare de activitate. Angajatorii din sectorul industriei prelucrătoare raportează cele mai optimiste planuri de angajare cu o previziune netă de angajare de +25%, urmați de cei din sectorul comerțului cu amănuntul, cu +22%.
Citește și Angajări în hotelurile de lux din Grecia și Cipru. Ce salarii vor câștiga cei 2.000 de români care vor lucra în stațiuni din Corfu sau Rhodos
Citește și BNR face angajări. Ce „competențe comportamentale” trebuie să aibă un „deținător de chei la ușa de tezaur”
Un ritm constant al angajărilor este anticipat și în agricultură și transporturi, depozitare și comunicații, cu previziuni de +16%. Perspectivele de angajare pentru sectorul serviciilor financiare, de asigurări, imobiliare și de afaceri se situează la un nivel important de +13%, în timp ce angajatorii din construcții anunță creșteri puțin mai mici, având o previziune de numai +7%.
În șapte din cele opt regiuni analizate, angajatorii se așteaptă ca volumul de personal să crească în trimestrul al doilea. Cele mai optimiste perspective de angajare sunt raportate în Nord-Vest, cu o previziune netă de angajare de +20%.
Un ritm constant al angajărilor este prognozat și pentru regiunea Sud, cu o previziune de +18%, și regiunea Nord-Est, unde previziunea este de +17%. Intenții de angajare încurajatoare sunt evidente atât în Vest, cât și în Centru, unde previziunile se ridică la +16%. În același timp, angajatorii din Sud-Vest raportează planuri nesigure de angajare cu o previziune de -1%, se mai arată în studiul Manpower.
Citește și Ghidul ținutei potrivite la un interviu de angajare. Cum să alegi vestimentația în funcție de postul dorit
Planurile privind angajările sunt pozitive în 14 din 24 de țări, iar previziunile se îmbunătățesc sau rămân relativ stabile față de acum trei luni în 18 piețe ale muncii. Cele mai solide perspective privind locurile de muncă sunt raportate în Turcia, Israel și România. La polul opus se află Italia, Spania și Grecia.
Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forța de Muncă este realizat trimestrial și măsoară intențiile angajatorilor de a crește sau de a diminua volumul angajărilor totale pe parcursul trimestrului următor. (Ana Maria Petcana)