Câte firme din România au fost afectate de criză? Doar jumătate, relevă Raportul „Randstad România HR Trends 2021”, publicat marţi. Aproape jumătate (46%) dintre companiile românești solicitate să răspundă la un chestionar au arătat că nu sunt deloc afectate de criză şi funcţionează normal. Mai mult, şase din 10 societăți (60%) anunță că, în cursul acestui an, vor reveni la nivelul la care se aflau înaintea crizei generate de izbucnirea pandemiei Covid-19!
Și asta nu e tot. În România sunt firme care în 2021 pregătesc majorări salariale pentru angajați! Conform datelor centralizate de compania de recrutare Randstad, 15% dintre companii vor creşte salariile mai mult decât inflaţia, iar 60% raportează că lefurile oferite nu s-au schimbat în timpul pandemiei!
În 2021, cele mai multe angajări din piață se vor face pentru departamentele de IT, vânzări şi producţie.
Dincolo de aceste cifre surprinzătoare, există și o statistică nu la fel de îmbucurătoare. De exemplu, numai un sfert dintre societăți se aşteaptă la o creştere a vânzărilor în 2021. Față de anul 2019, scăderea este abruptă. Acum doi ani, ponderea companiilor care aspirau la vânzări mai mari era de 70%. În acelaşi timp, peste 40% din companii consideră incertitudinea economică din ţară o ameninţare majoră pentru afacerea lor.
Reprezintă criza generată de Covid-19 un risc de faliment pentru firmele românești? 96% dintre manageri consideră că nu se pune problema, iar doar 2% se declară îngrijoraţi de faptul că nu pot onora plăţile la timp.
Pe acest fond, ca măsură de redresare a afacerii, 43% dintre companii au pus în aplicare un plan de restructurare temporară. În schimb, administratorii firmelor s-au declarat mai optimişti în ceea ce priveşte capacitatea de a atrage talente. Principalele trei elemente-cheie pentru atragerea talentelor de top:
Din punctul de vedere al beneficiilor, numărul companiilor care oferă asigurări medicale şi program de lucru flexibil a crescut. Dovadă că 84% dintre firme vor contina să adopte măsurile necesare pentru a susţine munca la domiciliu, chiar și după ce criza va lua sfârșit.
În fine, în următoarele șase luni, jumătate din totalul companiilor chestionate se pregătesc să angajeze din nou. Aproximativ o treime intenţionează să menţină numărul de angajaţi la acelaşi nivel, cel puțin până când economia şi afacerile vor creşte.