Prima pagină » Economic » Câte milioane de euro plătește CNADNR pe utilaje de deszăpezire

Câte milioane de euro plătește CNADNR pe utilaje de deszăpezire

Câte milioane de euro plătește CNADNR pe utilaje de deszăpezire
CNADNR a primit primele utilaje noi de deszăpezire cumpărate în baza unui contract de 33 milioane euro, cu TVA, semnat în toamna anului 2014, și pregătește o nouă licitație, estimată la 50 milioane euro, dotările vizând reducerea dependenței de contractele de lucrări încheiate cu firme private.

CNADNR a încheiat în octombrie contracte în valoare totală de 146,6 milioane lei (33,1 milioane euro), cu TVA, pentru achiziția a 100 de autofreze de curățat zăpada și 7 vehicule echipate pentru intervenții speciale pe timp de iarnă.

Autofrezele sunt livrate de compania italiana Fresia, iar vehiculele speciale de firma Grădinariu Import Export din București. Investiția este cofinanțată cu fonduri europene.

Primele trei unități, doua autofreze, de capacitate medie și mare, plus un vehicul special de intervenție, au fost prezentate miercuri, utilajele urmând să fie direcționate către șoseaua Transalpina, respectiv Autostrada Soarelui, la Lehliu.

Restul utilajelor vor fi livrate etapizat, până în luna octombrie, iar durata de amortizare a investiției este de 10 ani.

„La această oră noi facem activitatea de deszăpezire în procent de 20% cu utilajele noastre proprii și 80% cu utilaje închiriate. Cu această flotă de 100 de autofreze vom diminua procentul de lucrări executate de firmele private, undeva la 60%. (…) În etapa a doua noi avem pregatit un nou proiect, în valoare de 50 milioane euro, tot pentru achiziția de utilaje pentru iarnă: autobasculante, încărcătoare și alte asemenea”, a declarat miercuri Florea Dascălu, șeful Direcției de Întreținere Drumuri Nationale și Autostrăzi din cadrul CNADNR.

Viitoarea achiziție va fi de asemenea cofinanțată cu bani europeni, a adăugat el.

Dascălu a arătat că unele firme contractate pentru deszăpezire „nu-și fac treaba” și au intrat în insolvență, iar CNADNR vizează reducerea dependenței de acest tip de acorduri.

Până la primirea noilor utilaje, parcul CNADNR cuprindea 86 de unități de producție sovietică, fabricate în urmă cu 30 – 50 de ani.

Citește și