Astfel, potrivit modificărilor aduse legislației, începând de la extragerea din iunie vor fi desemnați maxim 100 de câștigători, cu un premiu de 10.000 lei fiecare, printr-o nouă extragere, data acesteia urmând să fie comunicată de Ministerul Finanțelor.
Fondul de premiere este de 1 milion de lei, care se împarte la numărul câștigătorilor, dar nu mai mult de 100 de persoane.
Etapa pentru depunerea bonurilor câștigătoare s-a încheiat la 28 iulie, fiind înregistrate 508 cereri, cu mult sub numărul tranzacțiilor efectuate care îndeplineau condițiile extragerii.
Circa 700 de persoane au realizat pe 23 mai tranzacții cu carduri MasterCard cu valori între 135 lei și 135,99 lei, iar posesorii de carduri Visa au efectuat peste 670 de tranzacții eligibile pentru loterie.
Un bon fiscal este considerat câștigător doar dacă îndeplinește cumulativ condițiile prevăzute de lege, având înscrise elementele obligatorii care arată că a fost emis cu un aparat de marcat fiscalizat (de exemplu: logotipul și seria fiscală ale aparatului de marcat electronic fiscal, data și ora emiterii precum și numărul de ordine).
Fiecare unitate teritorială ANAF, la care se depun bonurile fiscale câștigătoare în prima etapă de selecție, trebuie să elibereze o copie a acestora cu mențiunea „conform cu originalul”, pe care se înscrie un număr unic de înregistrare. Pentru asigurarea transparenței, lista cu numerele unice de înregistrare a bonurilor care au făcut obiectul cererilor de revendicare va fi publicată pe site-urile MFP și ANAF.
În cazul realizării celei de a doua etape de selecție în cadrul Loteriei bonurilor fiscale, va fi extras un număr din lista numerelor unice de înregistrare acordate bonurilor pentru care au fost revendicate premii. Extragerea va fi efectuată cu urnele Loteriei, într-o nouă extragere televizată, care va fi anunțată ulterior.
Numărul extras în cadrul acestei trageri va fi primul câștigător și, totodată, baza de referință la care se aplică crescător un pas care are valoarea egală cu ziua emiterii bonului fiscal câștigător. Dacă în urma aplicării acestei proceduri de selecție se depășește numărul unic maxim atribuit bonurilor fiscale din listă, următorul număr câștigător din listă este dat de diferența dintre suma determinată prin aplicarea pasului la baza de referință și numărul unic maxim atribuit, continuând cu aplicarea pasului până la stabilirea numărului maxim de premii prevăzut de lege. În procesul de aplicare al pasului, numerele selectate ca fiind câștigătoare sunt eliminate din listă.
După stabilirea celor 100 de bonuri fiscale câștigătoare, acestea vor fi centralizate și transmise în termen de două zile către ANAF în vederea încărcării rezultatelor în „Baza de date privind Loteria bonurilor fiscale” și verificarea autenticității bonurilor fiscale câștigătoare de către Direcția Generală Antifraudă Fiscală, prin direcțiile regionale antifraudă fiscală.
Pană în prezent au avut loc trei extrageri la Loteria fiscală, dintre care două ocazionale (pe 13 aprilie și 28 iunie) și una lunară (pe 19 iulie), la aceasta din urmă fiind câștigătoare bonurile fiscale de 509 lei emise pe 1 iunie.
Finanțele au plătit la 13 iulie premiile pentru prima loterie fiscală, respectiv câte 56 de lei pentru 17.837 bonuri, după ce au respins 313 cereri care nu îndeplineau condițiile, iar alte 65 de bonuri au fost invalidate, Fiscul suspectând fraude.
Pentru bonurile din iulie, extragerea Loteriei se va organiza la 16 august.