La ora actuală, în sistemul integrat de cadastru și carte funciară sunt înscrise circa 15,6 milioane de proprietăți, reprezentând 40% din numărul total estimat de 40.000.000 de imobile la nivel național.
Din acest total, circa trei milioane au fost înscrise în evidențele de cadastru și carte funciară prin Programul național de cadastru și carte funciară (PNCCF), gratuit pentru cetățeni.
„Finanțarea a fost asigurată atât din veniturile proprii ale ANCPI, cât și din fonduri europene, prin POR”, a declarat pentru GÂNDUL.RO Laurențiu Alexandru Blaga, directorul general al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
Conform precizărilor oficialului ANCPI, din totalul de 3.181 de UAT-uri din România, 89 au fost cadastrate integral. De asemenea, în alte 183 de UAT-uri se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor la nivelul întregii localități.
Totodată, până în prezent, au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale în 10.467 de sectoare, reprezentând peste două milioane de imobile și aproape 1,6 milioane de hectare.
În plus, sunt în derulare lucrări în alte 20.754 de sectoare cadastrale, reprezentând circa 3,6 milioane de imobile și o suprafață de aproape trei milioane de hectare.
Conform sursei citate, luna trecută, ANCPI a inițiat o licitație deschisă pentru cadastrarea integrală a 246 de comune, cu finanțare asigurată din fonduri europene.
„Luna aceasta, scoatem la licitație alte 261 de UAT-uri, care beneficiază, de asemenea, de bani europeni pentru înscrierea proprietăților în evidențele de cadastru și carte funciară”, a adăugat Blaga.
El spune că, până în prezent, au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică în cinci dintre cele 660 de UAT-uri care fac obiectul Proiectului major. În alte 84 dintre acestea lucrările sunt în derulare.
„Am făcut pași importanți pentru ca PNCCF, susținut de Guvernul României, să progreseze, iar ritmul lucrărilor să crească rapid și constant, chiar și în această perioadă, când totul se întâmplă altfel decât eram obișnuiți”.
„Am digitalizat activitatea ANCPI și a oficiilor teritoriale și lucrăm continuu la modificarea legislației și simplificarea procedurilor de lucru. Realizarea cadastrului este muncă de echipă, așa că am găsit soluții pentru motivarea tuturor celor implicați în acest proces”, a mai spus directorul general al ANCPI.
Potrivit precizărilor făcute pentru GÂNDUL.RO de către Blaga, dacă, în general, oamenii de rând înțeleg beneficiile principale ale PNCCF, cum sunt deschiderea gratuită a cărților funciare, eliberarea gratuită a certificatelor de moștenitor, cu ceilalți factori implicați – primari, persoanele fizice și juridice autorizate să execute lucrări de cadastru – a fost ceva mai complicat.
„Știm cu toții că sumele alocate de ANCPI pentru finanțarea lucrărilor de înregistrare sistematică a proprietăților erau foarte mici, iar firmele primeau banii la final, după aproximativ doi ani. Pur și simplu nu aveau cu ce să-și plătească angajații și cu ce să-și susțină cheltuielile în această perioadă. Drept urmare, pentru foarte multe comune dintre cele scoase la licitație de ANCPI nu au fost depuse oferte, iar procedurile au fost anulate”.
„Reticență există încă și în rândul primarilor, din mai multe motive. Unii se tem că angajații lor, și așa puțini, nu vor face față volumului de muncă. Alții știu că oamenii nu pot fi convinși cu ușurință să înmâneze prestatorului actele de proprietate, fie și în copie. Există, desigur, și teama că firmele de specialitate nu vor respecta termenele asumate prin contract și așa mai departe.
„Încă din primele zile ale mandatului meu, am organizat întâlniri atât cu organizațiile profesionale, cât și cu reprezentanții autorităților locale. Împreună, am găsit soluții viabile și am luat acele măsuri care garantează bunul mers al PNCCF.
„Am organizat o consultare de piață și am majorat prețul pe care ANCPI îl va plăti prestatorilor, de la prețul unitar mediu, pe hectar, pentru contractele atribuite în 2019, de 131 de lei fără TVA, la 144 de lei fără TVA, în 2020. Această sumă va fi plătită, pentru contractele atribuite în urma licitației de achiziționare a serviciilor de înregistrare sistematică în 246 de UAT-uri.
„Totodată, am regândit structura livrabilelor, astfel încât firmele să poată primi banii în mai multe tranșe”, a mai spus Laurențiu Alexandru Blaga.
Programul național de cadastru și carte funciară (PNCCF) înseamnă, pe de o parte, lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților, la nivel de unitate administrativ – teritorială (UAT) sau de sector cadastral, finanțate din veniturile proprii ale ANCPI.
Pe de altă parte, PNCCF înseamnă lucrări de cadastru la nivelul întregului UAT, finanțate din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 (POR).
ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, care face obiectul Axei prioritare 11 – Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăților în cadastru şi cartea funciară, finanțată prin POR.
Proiectul major completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor din 660 de UAT-uri rurale, care însumează 5.758.314 de hectare, bugetul alocat fiind de 312.891.115 de euro.