Prima pagină » Economic » Câți angajatori spun că vor face recrutări în următoarele trei luni

Câți angajatori spun că vor face recrutări în următoarele trei luni

Mai puțin de o cincime (17%) dintre angajatorii din România susțin că vor face noi angajări în următoarele trei luni, planurile de angajare fiind mai pesimiste decât în urmă cu trei luni, potrivit unui studiu al grupului cu activități în domeniul resurselor umane ManpowerGroup România.

Mai puțin de o cincime (17%) dintre șefii de companii din țară susțin că echipelor pe care le conduc li se vor alătura noi membri în următoarele trei luni, planurile de angajare fiind mai pesimiste decât în urmă cu trei luni, potrivit unui studiu al grupului cu activități în domeniul resurselor umane ManpowerGroup România.

„Cele mai semnificative creșteri ale activității de angajare se întrevăd în retail și industria prelucrătoare. Având în vedere că în economie au loc schimbări semnificative, solicitanții de locuri de muncă trebuie să se concentreze pe zonele și pe domeniile care sunt în creștere și să fie dispuși să se adapteze”, a declarat pentru gândul Valentin Petrof, director general al Manpower Group.

„Zonele cu cea mai puternică creștere previzionată a numărului de locuri de muncă în 2013 sunt în nord-vest – Oradea, Cluj-Napoca, Satu Mare – și în sud – Pitești, Ploiești, Curtea de Argeș, Călărași. Asta poate însemna relocare, recalificare sau actualizarea abilităților profesionale. Cheia este de a dezvolta abilitățile necesare și de a merge acolo unde există oportunități de muncă”, ne-a mai explicat acesta.

Sursă: ManpowerGroup România

Studiul, realizat pe un eșantion de 635 de angajatori de pe piața locală, a folosit un indicator – previziunea netă de angajare- calculat ca diferență între procentul de angajatori care anticipează o creștere a vo­lu­mului total de angajări și procentul celor care prevăd o scădere a numărului de salariați în ultimul trimestru al anului.

Astfel, previziunea netă de angajare pentru primul trimestru din 2013 este de 3%, având în vedere că 17% dintre angajatori spun că vor crește numărul de salariați în următoarele trei luni, 14% cred că își vor reduce numărul de angajați și 67% antici­pează că își vor menține volumul de personal la același nivel. Intențiile de angajare sunt mai mici cu trei puncte procentuale comparativ cu trimestrul anterior și cu cinci puncte față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Estimările moderate privind crearea de noi locuri de muncă în 2013 nu înseamnă numai vești proaste pentru țara noastră”, a mai declarat pentru gândul Valentin Petrof. „Ca și în perioadele de criză sau recesiune apărute în lume în deceniile anterioare, și în România, această încetinire economică sau stagnare va crea oportunități reale pentru antreprenoriat, ceea ce pe termen mediu și lung este benefic pentru economie”, ne-a mai explicat el.

Sursă: ManpowerGroup România

Cele mai optimiste planuri de angajare vin din rândul companiilor care activează în comerțul cu ridicata și cu amănuntul (36%) și în industria prelucrătoare (21%). În ceea ce privește regiunile în care se vor face cele mai multe angajări, studiul relevă faptul că în regiunea Sud previziunea de angajare este cea mai mare, de 29% și în Nord-Est, unde previziunea este de 20%.

„Acest studiu reflectă intențiile de angajare, dar nu și abilitățile de a acoperi locurile de muncă vacante. Cea mai recentă analiză intitulată «Deficitul de talente» a relevat faptul că 5% dintre angajatorii români au dificultăți în a găsi personalul talentat necesar pentru fiecare poziție deschisă din companie. Situația complexă de pe piața muncii este cauzată de o rată relativ scăzută a șomajului combinată cu o cerere mare de personal calificat. Acesta este unul din motivele pentru care angajatorii au nevoie să facă o analiză asupra forței lor de muncă dintr-o perspectivă pe termen mai lung și să pună accentul pe identificarea de noi surse de personal talentat în mod continuu”, a declarat pentru Mediafax directorul general al ManpowerGroup.

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forța de Muncă este realizat trimestrial și măsoară intențiile angajatorilor de a crește sau de a diminua volumul angajărilor totale pe parcursul trimestrului următor.

Citește și