Câți BANI ascund cei mai bogați oameni ai planetei în PARADISURILE FISCALE
O elită globală formată din cei mai bogați oameni ai lumii deținea, la sfârșitul lui 2010, cel puțin 21 de mii de miliarde de dolari plasați în conturile unor bănci din state cu o fiscalitate scăzută, așa-numitele „paradisuri fiscale”, reiese dintr-un studiu citat de BBC.
Suma reprezintă echivalentul economiilor Statelor Unite și Japoniei la un loc. Mai mult, autorii studiului argumentează că valoarea totală a averii plasate în străinătate a fost apreciată „modest”. Cifra reală ar putea ajunge chiar și la 32 de mii de miliarde de dolari.
Statele considerate paradisuri fiscale sunt cele care percep impozite foarte scăzute sau chiar deloc. Printre țările incluse în această categorie se numără Andora, Cipru, Insulele Virgine Britanice (Marea Caraibelor, la est de Puerto Rico), Panama (America Centrală, pe istmul care unește cele două Americi), Liechtenstein, Insulele Cayman (Marea Caraibelor), Insulele Seychelles (Oceanul Indian, la nord de Madagascar) sau Malta. Totodată, state americane precum Delaware, Florida, Nevada sau Texas au fost la rândul lor caracterizate drept paradisuri fiscale.
Studiul coordonat de James Henry, fost economist-șef la compania de consultanță McKinsey, s-a bazat pe informațiile Băncii Mondiale (BM), ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și ale Băncii pentru Reglementări Internaționale (BRI), o organizație interguvernamentală formată din bănci centrale care are drept prerogative încurajarea cooperării monetare și financiare.
Cifra înaintată de cercetători reprezintă doar averea plasată în bănci și conturi de investiții, nu și alte active precum proprietăți, mașini sau iahturi.
Elita super-bogaților își transferă avuția în diferite colțuri ale lumii cu ajutorul „unui grup de profesioniști din sectorul bancar privat, din domeniul juridic și contabil precum și specialiști în investiții”, susține Henry.
„Pierderile sub forma veniturilor din taxe și impozite pe care le implică aceste acțiuni sunt imense. Este o sumă suficient de mare încât să aibă un impact semnificativ asupra finanțelor din multe state”, mai precizează economistul.
Superbogații au evitat plata unor taxe și impozite în valoare de cel puțin 7.300 de miliarde de dolari
Cercetătorii au calculat și impactul acestor transferuri asupra balanțelor comerciale din cele 139 de țări din care au fost „înstrăinați” banii.
Henry estimează că, din 1970 și până în prezent, elita celor bogați a acumulat între 7.300 și 9.300 de miliarde de dolari din „averea nefiscalizată din străinătate”, mai exact, banii reprezintă taxele și impozitele pe care nu au fost nevoiți să le plătească.
În graficul de mai jos puteți consulta cât estimează analiștii că a pierdut fiecare stat în parte din transferarea averilor către paradisuri fiscale.
Click pe imagine pentru a mări
Sursă foto: Studiul comandat de Tax Justice Network
„Averea privată ținută în conturile din străinătate reprezintă o gaură imensă pentru economia mondială”, susține Henry.
Studiu mai arată că la sfârșitul anului 2012, cele mai mari 50 de bănci din lume administrau circa 12 mii de miliarde de dolari în active financiare plasate de investitori privați în străinătate.
În topul băncilor care dețin cele mai multe active peste hotare se află UBS, Credit Suisse și Goldman Sachs.
Totodată, mai puțin de 100.000 de persoane din lume dețin circa 9.800 de miliarde de dolari depozitați în paradisuri fiscale.