„Din anul 2012 vedem o evoÂluÂție opusă a resurselor externe și a celor interne. Astfel, resursele de la băncile-mamă au scăzut cu mai mult de jumătate între deÂcembrie 2008 și martie 2016, ceea ce a redus deÂpendența de băncile-maÂmă pe de o parte, dar a redus totÂodată risÂcul de contagiune exÂternă. S-a înreÂgisÂtrat o înlocuire graÂduală a resurÂseÂlor externe cu cele interne care se situează la un nivel tot mai ridicat”, a punctat Georgescu.
Procesul de deleveraging, prin care băncile străine își reduc expuÂneÂrile pe filialele locale, a demarat în 2009 și se pare că încă nu este fiÂnaÂlizat. Datele prezentate de BNR scot în evidență că, din conÂtră, s-a accentuat la începutul acestui an.
În condițiile în care sprijinul de la băncile-mamă este tot mai fiÂrav, subÂsidiarele locale sunt neÂvoiÂte să apeÂleze tot mai mult la reÂsurÂsele loÂcale, lucru care de altfel s-a și înÂtâmÂplat în ultimii ani. Din deÂcemÂbrie 2008 până la finalul lunii marÂtie a acestui an depozitele atraÂse de la clientela locală s-au maÂjorat cu 17 mld. euro și au ajuns la 55 mld. euÂro. Practic, banii reÂtrași de acțioÂnaÂrii străini au fost în toÂtalitate înloÂcuiți cu resursele interne.
CITESTE CONTINUAREA PE ZIARUL FINANCIAR