Majoritatea românilor au cheltuit în 2012 între 250 și 500 de euro pentru o vacanță în țară și între 500 și 700 de euro pentru un concediu în străinătate, reiese din raportul anual al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT).
Bugetul de concediu al românilor a fost similar cu cel din 2011, însă raportul dintre calitatea serviciilor și prețul perceput a fost un criteriu mai însemnat în alegerea destinațiilor și ofertelor, susțin reprezentanții ANAT.
Românii au avut anul acesta un comportament de călătorie mai cumpătat și s-au orientat și către „destinațiile emergente” din estul Europei, unde ofertele au fost mai avantajoase din punct de vedere al prețurilor.
În timpul verii, litoralul românesc a rămas destinația „vedetă”. De altfel, 2012 a fost pentru turismul de litoral cel mai bun din ultimii patru ani. Peste trei milioane de români și peste 5.000 de turiști străini au optat pentru stațiunile de la Marea Neagră.
„La succesul acestui produs turistic au contribuit hotelurile de trei și de patru stele care au oferit servicii superioare, precum și consolidarea serviciilor all-inclusive, apreciate și căutate de publicul român”, se arată în raportul ANAT.
În celelalte perioade ale anului, în topul destinațiilor alese de românii care și-au petrecut concediile în țară se află stațiunile de pe Valea Prahovei, stațiunile balneoclimaterice precum și zona Bucovinei.
Românii au prins gustul croazierelor
În ceea ce privește destinațiile din străinătate, cele mai căutate oferte au rămas cele din Grecia, Turcia, Bulgaria, Spania și Italia, însă românii au început să prindă și gustul croazierelor din Mediterană și nordul Europei.
„În tendințe a rămas și interesul publicului pentru croaziere. Anul acesta, pe fondul unui buget mai auster, agențiile de turism au propus croaziere la un tarif mai scăzut, ceea ce a generat un volum sporit de vânzări”, se arată în raport.
Românii au ales croazierele clasice de șapte nopți și opt zile, cu tarife începând de la 499 de euro pe persoană la early booking, preferând vasele mari care oferă o varietate de facilități la bord.
Din datele ANAT mai reiese că anul acesta, circa 50 de vase de croazieră au ajuns în Portul Constanța, în creștere cu 30% față de anul trecut. Peste 32.000 de turiști americani, francezi, italieni și germani au vizitat litoralul românesc la bordul unui vas de croazieră.
În contextul evenimentelor politicie și sociale din nordul Africii și Orientul Apropiat, ofertele din Egipt sau Siria au fost mai puțin căutate de turiștii români care s-au arătat interesați de Dubai ca destinație caldă, cosmopolită și de shopping, relativ aproape de România.
„Pentru ca turismul românesc să crească și implicit să genereze venituri și să aibă o contribuție semnificativă la PIB este necesar un mediu legislativ capabil să stimuleze industria privată. De asemenea, acest lucru ar trebui coroborat cu investiții masive și urgente în infrastructură rutieră și cu o promovare adecvată și diferențiată pe principalele piețe-țintă”, a declarat Corina Martin, președinte ANAT.