Începând cu 1 iulie 2024, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va crește de la 3.300 de lei la 3.700 de lei lunar, conform Hotărârii de Guvern 598/2024 adoptată la 6 iunie 2024. Această majorare va aduce multiple implicații atât pentru angajați, cât și pentru angajatori, inclusiv o creștere a salariului net și a valorii deducerilor fiscale.
Pentru salariații care sunt încadrați cu salariul minim brut, majorarea aduce o creștere a salariului net de la 2.079 de lei la 2.363 de lei pe lună.
Creșterea netă se datorează ajustării bazei de impozitare și a contribuțiilor sociale, conform specialiștilor Deloitte, citați de Adevărul.
Odată cu creșterea salariului minim brut, se ajustează și valoarea maximă a deducerii de bază aplicată salariaților. Valoarea deducerii crește de la 660 de lei la 740 de lei pentru angajații fără persoane aflate în întreținere. Aceasta poate ajunge până la 1.665 de lei pentru cei cu patru sau mai multe persoane în întreținere.
Mai mult, Ordonanța de Urgență a Guvernului 59/2024, adoptată la 7 iunie 2024, mărește suma neimpozabilă din salariul lunar de la 200 de lei la 300 de lei, ceea ce va reduce impozitul pe venit și contribuțiile sociale pentru angajați. Această facilitate fiscală este valabilă până la finalul anului 2024.
Costuri suplimentare pentru angajatori
Pe de altă parte, angajatorii vor suporta costuri operaționale mai mari datorită creșterii contribuțiilor sociale obligatorii.
Conform legislației, contribuțiile CAS și CASS trebuie plătite la nivelul unui salariu minim brut pentru toți angajații care câștigă mai puțin decât acest minim.
Modificarea salariului minim brut va afecta și valoarea popririlor care pot fi aplicate în cazul salariaților cu venituri mici. Conform art. 729 alin. (3) din Codul de procedură civilă, popririle se aplică doar asupra sumelor care depășesc jumătate din salariul net minim pe economie, protejând astfel o parte mai mare din venitul lunar al salariaților.
În plus, conform art. 164 alin. (21) din Codul muncii, angajatorii trebuie să revizuiască salariile angajaților care au fost încadrați cu salariul de bază minim brut pentru o perioadă de 24 de luni, obligându-i să le ofere salarii mai mari după această perioadă.
Măsura urmează să fie implementată de la 1 iulie 2024, iar angajații și angajatorii din toată țara trebuie să se pregătească pentru noile reglementări și impactul lor financiar.