Prima pagină » Economic » Câți bani pierd românii din cauza cardurilor pe care nu le folosesc

Câți bani pierd românii din cauza cardurilor pe care nu le folosesc

Câți bani pierd românii din cauza cardurilor pe care nu le folosesc
Românii au în portofele 3,5 milioane de carduri pe care nu le folosesc, dar care acumulează datorii și care îi pot face să ajungă pe lista neagră a Biroului de credite.

Dintre cele 14,1 milioane de carduri valabile aflate în posesia românilor, doar 10,6 milioane sunt cu adevărat folosite. Restul cardurilor rămân în portofelele clienților și acumulează datorii pentru că băncile percep comisioane pentru administrarea lor.

Astfel, 105 milioane de lei ajung la bănci din cauza neglijenței românilor care nu își închid cardurile pe care nu le mai folosesc, dacă luăm în calcul un comision mediu de 30 de lei pe an.

Totodată, dacă datoria clientului depășește 90 de zile, banca are dreptul să îl raporteze pe client la Biroul de credite, potrivit Știrile ProTv.

„Interesul ar trebui să fie și din partea băncii și din partea posesorului de card. Să renunți la acel card pe care nu îl mai utilizezi pentru că tu ca posesor ai un comision anual de administrare a cardului, iar tu ca bancă ai o plată către schemele internaționale de plată apropo de câte carduri ai în portofoliu”, explică Sergiu Cone, reprezentant al Asociației Pentru Plăți Electronice din România.

Sursă: Știrile ProTV

Valabilitatea unui card este de 3 ani. Acesta poate fi închis de către reprezentanții băncii înainte de termen, în cazul în care se observă că nu este utilizat, dar nu înainte ca posesorul să fie anunțat.

Pentru a desființa un card trebuie să te prezinți la ghișeul băncii care l-a eliberat cu cardul, o cerere și o copie după buletin. Închiderea contului atașat cardului se face separat, doar după achitarea datoriilor.

QUIZ

1. Care este cea mai mare bancă din România?

2. Ce este DAE?

3. Ce este comisionul de analiză?

Citește și