Prima pagină » Economic » Câți lei a dat o turistă pentru 3 felii de pepene, într-o autoservire din Eforie Nord

Câți lei a dat o turistă pentru 3 felii de pepene, într-o autoservire din Eforie Nord

Câți lei a dat o turistă pentru 3 felii de pepene, într-o autoservire din Eforie Nord

Iată prețul unui meniu complet la autoservire în Eforie Nord.

O turistă a publicat o fotografie pe pagina ei de Facebook. E un meniu banal de prânz, cu un număr de calorii necesare fiecărui om pentru ora prânzului. În mod normal, fiecare om ar trebui să consume 700 calorii.

Ce vedem în imagine cam sare peste 1.000 calorii. Dar numărul necesar de calorii zilnice la o masă de prânz depinde și de înălțimea și metabolismul unui om.

Problema e că acest meniu costă enorm pentru un român cu un venit lunar mediu.

Iată ce arată nota de plata:

  • ciorbă – 18 lei;
  • prăjitura – 8 lei;
  • pepene – 6 lei;
  • salată de varză albă-  9 lei;
  • tochitură de porc –  28 lei.

TOTAL PLATĂ pentru o masă de prânz la Eforie Nord: 69,00 LEI.

Calcule matematice

69 lei reprezintă 1,38% dintr-un venit de 5.000 lei,  2,3% dintr-un venit de 3.000 lei și  5,45% dintr-un venit minim de 1.200 lei.

În cazul unui salariat cu venitul de  3.000 lei, ar însemna să cheltuiască 2.070 lei într-o lună pentru a avea zilnic o masă de prânz consistentă de aproximativ 700-1000 calorii.

Nu i-ar ajunge bani suficienți pentru a consuma în fiecare dimineață o cantitate de 500 calorii la  micul dejun sau cină, fără a mai menționa alte cheltuieli (taxe, impozite, rate, utilități).

Pentru un român cu venitul de 1.200 lei (de obicei, pensionarii și studenții care lucrează part-time au un asemenea venit josnic pentru anul 2024), ar fi imposibil să-și asigure numărul necesar de calorii zilnice pentru o dietă alimentară optimă.

Pentru un român cu venitul de 5.000 lei ar fi ceva mai ușor. Dacă cheltuiește zilnic 69 lei pentru masă de prânz, i-ar mai rămâne 2.930 lei pentru o alimentație adecvată.

SURSA FOTO: Facebook

Citește și: Cu ce PREȚ a ajuns să se închirieze un singur șezlong, în Eforie Nord, acum, în plin sezon estival

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și