Câți lei costă un litru de motorină într-o benzinărie din Bulgaria. Un turist român a făcut poză
Prețurile la combustibil au explodat în ultimele luni. Mulți români care plănuiesc să plece în vacanță în Bulgaria sau în Grecia se gândesc să alimenteze în țara vecină, cu gândul că tarifele sunt mai mici la benzină și motorină. Dar hai să vedem cât de reală este această presupunere.
Un turist român s-a gândit să informeze și alți turiști care vor să își petreacă vacanța pe una dintre insulele grecești, așa că a postat o fotografie pe un forum, în care apar prețurile de la pompă din Bulgaria.
Prețurile sunt exprimate în leva, moneda Bulgariei, iar 1 litru de motorină costă 3,4 leva (1 leva = 2,53 ron), ceea ce înseamnă 8.59 lei. Pe de altă parte, benzina costă 3,32 leva, ceea ce reprezintă 8.39 lei.
Fotografia a fost făcută la un OMV din Bulgaria, pe A3-Kulata.
Europa s-ar putea confrunta cu penurii de combustibil de-a lungul acestei veri
Continentul european s-ar putea confrunta de-a lungul acestei veri cu o penurie de carburanți din pricina tensiunilor de pe piețele petroliere, a declarat directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, pentru ziarul german Spiegel, citat de boursorama.com.
„Când va începe sezonul vacanțelor în Europa și SUA, cererea de combustibil va crește. Am putea asista atunci la penurii, de exemplu de motorină, benzină sau kerosen, în special în Europa”, a declarat Fatih Birol.
Acesta opinează că actuala criză energetică este „mult mai mare” decât șocurile petroliere din anii ’70 și că va dura mai mult.
„Atunci, totul era legat de petrol”, spune el. „Acum avem simultan o criză a petrolului, o criză a gazelor și o criză a energiei electrice.”
Prețul mondial al petrolului a atins maximul ultimelor două luni, peste 117 dolari barilul
Țițeiul pe piața Brent a urcat, săptămâna trecută, la cel mai ridicat nivel de la sfârșitul lunii martie, ceea ce va duce la scumpiri și mai mari la carburanți, dar și la alimente.
Petrolul a urcat cu 2,8%, la 117,25 dolari pe baril, în tranzacțiile recente, cel mai ridicat nivel din 28 martie.
Investitorii urmăresc cu îngrijorare încercarea oficialilor europeni de a ajunge la un acord privind eliminarea treptată a petrolului rusesc, o măsură care ar putea bulversa și mai mult fluxurile energetice.
Prețul petrolului continuă să crească și probabil va mai crește dacă va fi instituit un embargo petrolier”, a declarat un analist american, potrivit CNN.
Totodată, prețul petrolului rămâne încă sub recentul vârf stabilit în martie, în timpul șocului inițial după ce Rusia a invadat Ucraina. Atunci țițeiul a atins un maxim de 139,13 dolari pe baril la începutul lunii martie.
„Avem un marș ordonat în sus, mai degrabă decât un vârf de preț indus de panică”, a declarat Smith.