Câți NAȘI au fost dați afară de CFR Călători anul trecut pentru că au luat șpagă
CFR Călători a concediat anul trecut nouă „nași” care le-au permis călătorilor să circule fără bilet, au precizat reprezentanții companiei. Alți trei revizori și inspectori au fost dați afară pentru că nu și-au îndeplinit sarcinile de serviciu.
La nivelul anului 2012, transportatorul feroviar de stat a identificat în jur de 436.600 de pasageri care au urcat în tren fără a avea o legitimație de călătorie. Numărul reprezintă mai puțin de 1% din totalul călătorilor de anul trecut.
Totodată, valoarea amenzilor aplicate în 2012 călătorilor fără legitimație s-a ridicat la circa 6,3 milioane de lei, respectiv 15 lei de persoană, reiese din datele furnizate de companie.
„În cursul anului 2012, în urma activității de control pe trenuri, au fost sancționați în conformitate cu prevederile Codului Muncii art. 248 (lit. a, b, c, e) un număr de 412 salariați ca urmare a deficiențelor constatate în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu”, au precizat reprezentanții CFR Călători pentru gândul.
Mai exact, la nivelul organelor de control (revizori, inspectori) au fost șancționați șase angajați, trei prin reducerea salariului și trei prin desfacerea contractului de muncă.
La nivelul personalului din tren (conductori, șefi de tren) s-au constatat nereguli în cazul a 406 salariați. Cei mai mulți dintre ei, respectiv 354 au fost sancționați cu reducerea salariului de bază, 28 au fost retrogradați în funcție, 15 au primit un avertisment scris, iar 9 au fost concediați.
La sfârșitul săptămânii trecute, CFR Călători, companie la care statul a numit la finele lunii martie management privat, a anunțat pierderi de 471 de milioane de lei aferente anului 2012, cu 59,1% mai mari decât cele bugetate la începutul lui 2012, respectiv 296 de milioane de lei.
Ce s-a întâmplat cu salariații implicați în scandalul „nașilor”
În jur de 200 de angajați CFR Călători au fost puși sub acuzare de către procurorii din Brașov pentru luare de mită, ei acționând, potrivit anchetatorilor, în cadrul unei rețele organizate ierarhic. Persoanele anchetate au fost concediate.
„În cursul lunii martie 2013 au fost suspendate contractele individuale de muncă pentru un număr de 200 angajați, față de care au fost depuse plângeri penale. Aceștia au fost invinuiți sau inculpați în Dosarul penal nr. 520/P/20-11 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov în legătură cu săvârșirea de infracțiuni de serviciu și de corupție”, au precizat reprezentanții CFR Călători.
Practic, controlorii din tren luau bani de la călătorii fără bilet, își păstrau o parte, iar o parte era transmisă șefilor de tren, care dădeau, la rândul lor, un procent din șpagă revizorilor identificați de procurori drept capii rețelei, susțin anchetatorii.