Câți români au plecat, în 2012, la muncă în străinătate prin rețeaua EURES
În primele cinci luni ale anului 2012, un număr de 114 români au obținut contracte de muncă în străinătate prin intermediul rețelei EURES, de cooperare între serviciile publice de ocupare europene, susținută de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), conform datelor remise gândul.
Doar în primul trimestru al anului în curs reprezentanții rețelei au mediat discuțiile dintre 208 persoane interesate de obținerea unui nou loc de muncă și potențialii angajatori din străinătate. Cele mai căutate posturi vacante peste hotare au fost cele de lucrători în agricultură, în Danemarca, Finlanda și Spania, 136 de persoane fiind interesate de ele.
Sursă tabel: date remise gândul de reprezentanții EURES
Alte 66 de persoane au căutat posturi de lucrători în vânzarea de produse agricole la patroni germani, trei persoane au dorit să lucreze în domeniul hotelier și al gastronomiei și o persoană a vrut să se ocupe de îngrijirea vârstnicilor.
Astfel, Germania a fost statul în care s-au căutat cele mai multe locuri de muncă de la începutul acestui an, ea fiind urmată în clasament de Danemarca, care s-a aflat și anul trecut în topul preferințelor românilor.
Tot pe parcursul anului 2012 au fost mediate 7.205 persoane în baza acordurilor bilaterale încheiate între oficialii Guvernului României și cei ai altor state europene.
Oficialii de la Berlin au fost cei care și-au arătat cel mai mare interes față de lucrătorii românii, ei având în vedere primirea la muncă a 7.119 persoane din întreprinderile cu sediul în România. Tot germanii au avut în vedere, până în momentul de față, angajarea de lucrători sezonieri din România, cu contracte încheiate pe șase luni, în domenii precum menajul și îngrijirea persoanelor vârstnice, în cel hotelier și de gastronomie, dar și de angajarea unui lucrător oaspete în sectorul agricol.
Elvețienii au semnat, de asemenea, un acord cu reprezentanții Guvernului român cu privire la schimbul de stagiari în domeniul IT.
Anul trecut, 1.563 de persoane au reușit să obțină un contract de muncă în străinătate prin intermediul EURES, dintre care 96,2% au lucrat în sectorul agricol, fie pe posturi de lucrători sezonieri necalificați, pe perioade de timp cuprinse între una și șase luni, fie pe posturi de lucrători calificați. Aceștia din urmă au semnat contracte de muncă cu durate cuprinse între 18 luni și doi ani.
Sursă tabel: date remise gândul de reprezentanții EURES
Ceilalți români au ocupat funcții în domeniul hotelier, s-au ocupat de îngrijirea persoanelor vârstnice, au obținut posturi de asistente medicale, baby sittere, zidari, jupuitori de nurci, măcelari și tranșatori, dar au lucrat și ca vânzători sau magazioneri.
Pe primul loc în topul statelor către care s-au îndreptat cei mai mulți români pentru obținerea unui nou loc de muncă s-a aflat Spania, iar locul al doilea a fost ocupat de Danemarca. La polul opus, în Elveția și în Belgia au plecat la muncă în 2011 doar două persoane.