Ce a făcut baronul Dragnea pentru Teleorman ca să-și permită să dea acum ordine și sfaturi la inundații?
Începând de sâmbăta trecută, apele umflate ale micilor râuri și pârâuri care odată se treceau cu piciorul au sărit digurile șubrede și au înecat satele și recoltele unora dintre cei mai săraci români – oamenii din satele Teleormanului.
Privind datele statistice ale județului, se observă că un episod precum inundațiile cântărește mult mai greu aici, în Teleorman, decât aiurea pentru că o calamitate se întâlnește cu subdezvoltarea, adică apele înghit și puținul pe care oamenii îl au.
Salariul mediu net este în acest județ cu 25% mai mic decât media pe țară (în jur de 1.200 de lei). Șomajul este aproape dublu față de media pe țară (10,7% în Teleorman față de 5,6% media pe țară în decembrie 2013). Chiar și pensia medie este mai mică cu 100 de lei, 700 de lei față de 800 de lei media pe țară. Anul trecut în tot Teleormanul s-au ridicat în primele trei trimestre doar 75 de locuințe, arată datele INS, în vreme ce datele ONRC arată că în 2013 în județ nu a fost înmatriculată nicio societate comercială cu participare străină la capitalul social subscris. Exporturile județului înseamnă doar 0,3% din totalul exporturilor României (118 mil. euro în 11 luni din 1013). Deși economia a început să-și revină (creștere economică de 3,5% anul trecut) cifra de afaceri din industria Teleormanului a însemnat în 2013 91% din cea a anului precedent.
Acesta este județul pentru care guvernul va aproba astăzi ajutoare, județ care vreme de mai bine de 16 ani a fost condus de unul dintre cei mai puternici politicieni locali, Liviu Dragnea, fost prefect al Teleormanului între 1996 și 2000 și apoi președinte al Consiliului Județean din 2000 până la data la care a ajuns ministru în guvernul Ponta și vicepremier, în decembrie 2012.
Liviu Dragnea, împreună cu premierul Victor Ponta, a mers ieri în Teleorman, în zonele sinistrate, iar dialogul cu oamenii din zonă a fost revelator. Potrivit Mediafax, sinistrații din satul Beiu i-au spus că o inundație similară a fost consemnată în 2005, tot din cauza lipsei digului care a provocat inunÂdațiile din aceste zile. Cu vicepremierul lângă el, adică chiar șeful județului, când s-au petrecut aceste lucruri, Ponta a replicat: „Așa este românul, după prima greșeală nu învață, trebuie să vină și a doua”.
Premierul a anunțat că acordă 15 milioane de lei pentru construcția digului și a admis că el trebuia construit mai demult, în anii anteriori. Cu o zi înainte, luni, aflat tot în zonele inundate din județul pe care l-a condus, Dragnea i-a cerut unui om să facă mai puține comentarii la adresa autorităților, afirmând că el cunoaște județul mai bine. Îl cunoaște pentru că l-a condus 16 ani. Dar Dragnea, alături de mulți alți lideri care stăpânesc cu autoritate, de ani de zile, județele, unii chiar de 20 de ani, cum se întâmplă la Vrancea, nu au făcut nimic sau mai nimic pentru județele lor.
Când, în anul 2000, Dragnea a ajuns președinte al Consiliului Județean Teleorman, județul avea venituri la buget de 137 de milioane de lei. Când, în 2012, a părasit această funcție, județul avea venituri de 591 milioane de lei, adică de patru ori mai mari. Doar că, în aceeași perioadă, veniturile întregii administrații locale au crescut de la 6 miliarde de lei la peste 45 de miliarde de lei, adică de șapte ori. Asta înseamÂnă o majorare a decalajului de dezvoltare dintre Teleorman și alte județe, în perioada în care acesta a fost condus de puternicul politician local. Acum, în vremea inundațiilor, din poziția de politician de la nivel central, Dragnea vrea să facă ceea ce nu a făcut când conducea județul – să construiască digul pe care trebuia să-l facă în 2005.
Dacă județul Teleorman rămâne în urma tuturor, nu același lucru se întâmplă și cu averea personală a liderului PSD, Dragnea fiind unul dintre cei mai înstăriți oameni politici, și asta în vreme ce el „a lucrat la stat”, afacerile familiei fiind conduse de soție (cu compania TelDrum, care câștigă în Teleorman contracte cu statul pe bandă rulantă, Dragnea spune că nu are nicio legătură).