Prima pagină » Economic » Ce a influențat evoluția favorabilă a burselor europene

Ce a influențat evoluția favorabilă a burselor europene

Ce a influențat evoluția favorabilă a burselor europene
Bursele europene sunt în urcare în prima parte a ședinței de joi, datorită optimismului generat de rezultatele peste estimări raportate de Nestle, Commerzbank și alte companii, dar și scăderii inflației din China, semn că banca centrală ar putea interveni pentru stimularea economiei.

Bursele europene sunt în urcare în prima parte a ședinței de joi, datorită optimismului generat de rezultatele peste estimări raportate de Nestle, Commerzbank și alte companii, dar și scăderii inflației din China, semn că banca centrală ar putea interveni pentru stimularea economiei, informează Mediafax.

Indicele Stoxx 600 al celor mai importante acțiuni europene a urcat cu 0,3% în primele 40 de minute ale ședinței de tranzacționare și este în urcare cu 15% din 4 iunie, când a atins minimul acestui an.

Piețele asiatice au urcat joi în medie cu 0,9%, iar tranzacțiile futures indică aprecieri și pentu bursa de la New York.

„De ceva timp, investitorii se tem că economia chineză riscă o aterizare dură, pe fondul datelor economice slabe din ultimul timp. Raportul din această dimineață privind inflația prețurilor de consum a dat credibilitate zvonurilor că vor urma noi măsuri de relaxare a politicii monetare, din moment ce inflația a continuat să scadă”, comentează pentru Bloomberg Michael Hewson, analist la CMC Markets UK, în Londra.

Inflația anuală din China a încetinit la 1,8% în iulie, de la 2,2% în iunie.

Atenuarea presiunilor inflaționiste ar putea încuraja banca centrală să ia noi măsuri de stimulare a economiei. Liderii Partidului Comunist au promis că vor continua ajustarea politicii monetare pentru a se asigura că economia va crește în acest an într-un ritm stabil.

Acțiunile grupului elvețian Nestle au urcat cu 2% în prima parte a zilei, după ce compania a raportat creșterea veniturilor în Europa, America de Nord și America Latină în trimestrul al doilea datorită majorării prețurilor.

Deutsche Telekom, cel mai mare operator german de telecomunicații, a câștigat 0,9% la Frankfurt dup ce a raportat rezultate financiare peste estimări pentru trimestrul al doilea.

Commerzbank, a doua bancă germană, a pierdut 3,1% pe bursă după ce a anunțat că profitul din al doilea semestru al acestui an va fi mai mic decât în prima jumătate.

Titlurile Standard Chartered, banca britanică acuzată în SUA că a încălcat sancțiunile economice impuse Iranului, au urcat cu 2,9% la Londra după ce directorul general al grupului, Peter Sands, a declarat că autoritățile americane nu au baza legală pentru a revoca licența instituției de credit.

Acțiunile Bankia, banca spaniolă naționalizată în luna mai, au avansat cu 29% la Madrid. Valoarea titlurilor Bankia s-a dublat din 26 iulie, când președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat că va face „tot ceea ce este necesar” pentru a asigura supraviețuirea monedei euro.

Citește și