Ce a însemnat pentru România energia electrică vândută la preț negativ. Călin Donca, antreprenor: „Suntem pregătiți pentru a deveni o țară verde”

Ce a însemnat pentru România energia electrică vândută la preț negativ. Călin Donca, antreprenor: „Suntem pregătiți pentru a deveni o țară verde”
Publicat: 10/07/2023, 16:08
Actualizat: 19/09/2023, 14:15

Energia electrică a fost tranzacționată pe piața de la București cu preț zero sau chiar negativ, pe unele intervale orare. Este o premieră în România să traverseze o perioadă de abundență energetică – consum mic, producție mare – datorată în special producției din surse regenerabile.

Situația din luna mai a fost explicată de un antreprenor din domeniul energiei verzi. Și dacă pe mulți i-ar putea speria sintagma „preț negativ”, termenul are conotații pozitive.

„Într-adevăr, în luna mai s-a întâmplat incredibilul în domeniul producției de energie, deoarece au apărut primele prețuri negative, lucru care deja s-a mai întâmplat anul trecut în Polonia de câteva ori. Iar ceea ce lumea trebuie să înțeleagă este că e normal să se întâmple. Aceste lucruri vor fi reglate și în loc să se mai producă energie din cărbune, la orele amiezii nu se va mai produce, ci se va produce doar energie de la soare sau energie de la alte surse verzi”, a spus Călin Donca, în exclusivitate pentru Gândul.

Cum au fost posibile prețuri negative în luna mai

Conform omului de afaceri brașovean, prețurile negative indică o industrie în dezvoltare, capabilă să respecte obiectivele comunitare.

„Prețurile negative au fost un semnal bun că suntem pregătiți pentru a deveni o țară verde în energie și, bineînțeles, să ne asumăm responsabilitatea de 45% pondere energie verde, cum ne cere una din ordonanțele Uniunii Europene, iar la ora actuală, noi suntem doar la 22%”, a punctat Călin Donca.

Mai mult, acesta spune că, în prezent, problema unei pene generalizate energetice nu se mai poate pune, date fiind investițiile în energia verde, în special fotovoltaice.

„Un blackout în următoarea perioadă nu mai este posibil, deoarece oamenii s-au axat foarte mult pe producția de energie proprie, ca prosumatori. Avem un semnal pozitiv din partea populației și cred că aceste prețuri negative ne spun că suntem responsabili ca și țară și, de asemenea, dorim să câștigăm din producția de energie”, a conchis Călin Donca.

Producătorii de energie, dacă beneficiază de schema de sprijin, cunoscută în România drept „certificate verzi”, preferă să vândă la preț negativ, adică să-l plătească pe cel care cumpără, pentru că doar așa poate încasa schema de sprijin și deci rămâne pe profit. O închidere ar duce la penalizări dacă nu livrează cantitățile de energie anunțate.

Cine este Călin Donca

Călin Donca este unul dintre cei mai tineri miliardari din țara noastră, situându-se, la nici 40 de ani, în topul celor mai bogați 100 de români. Are o experiență de 9 ani în energie. A început ca furnizor, apoi ca producător. Așa se face că investițiile sale în energia regenerabilă au atins 120 de milioane de euro.

„Administrez prin puterea mea 88 de megawați, cu o valoare totală de 120 de milioane de euro, atât în domeniul fotovoltaic, dar și în domeniul microhidrocentralelor și a câtorva turbine eoliene pe care le avem în străinătate, mai exact în Italia. La ora aceasta, în România, ne ocupăm exclusiv cu partea de producție, celelalte domenii fiind externalizate și suntem mai departe acționari ca furnizor și mic distribuitor de energie, dar 99% din atenția mea personală este pe producția de energie verde”, și-a prezentat Călin Donca, pe scurt, businessul.

Pe lângă acest proiect, „am ales partea de panouri fotovoltaice pentru că este o activitate care ne aduce bani, dar mai mult decât bani, ne aduce responsabilitatea generațiilor următoare, lăsând în urma noastră un teren mai verde, cu mai puțină poluare și cu un exemplu că putem face bani și din domenii care susțin planeta și generațiile următoare”.

Advertorial


CITEȘTE ȘI:

Nou obiectiv UE | Apăsăm pedala reducerii gazelor cu efect de seră până în anul 2040

VIDEO | Dan Tudose, despre mixul energetic: „În România avem suficiente zone de producere a energiei fotovoltaice onshore”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Emily Burghelea, nevoită să stea o perioadă cu o TIJĂ în cap, după accidentul de...
Valentin a murit la 20 de ani, îndemnat de aburii alcoolului să intre în apă....
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
S-a dat lege OBLIGATORIE pentru toată România. Se aplică din luna OCTOMBRIE 2024
Baba Neagră, desertul din Basarabia ce ar putea intra în patrimoniul UNESCO
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Proiectil de calibrul 105 mm, depistat într-o localitate din Timiș
×