Ce a însemnat pentru România energia electrică vândută la preț negativ. Călin Donca, antreprenor: „Suntem pregătiți pentru a deveni o țară verde”

Ce a însemnat pentru România energia electrică vândută la preț negativ. Călin Donca, antreprenor: „Suntem pregătiți pentru a deveni o țară verde”
Publicat: 10/07/2023, 16:08
Actualizat: 19/09/2023, 14:15

Energia electrică a fost tranzacționată pe piața de la București cu preț zero sau chiar negativ, pe unele intervale orare. Este o premieră în România să traverseze o perioadă de abundență energetică – consum mic, producție mare – datorată în special producției din surse regenerabile.

Situația din luna mai a fost explicată de un antreprenor din domeniul energiei verzi. Și dacă pe mulți i-ar putea speria sintagma „preț negativ”, termenul are conotații pozitive.

„Într-adevăr, în luna mai s-a întâmplat incredibilul în domeniul producției de energie, deoarece au apărut primele prețuri negative, lucru care deja s-a mai întâmplat anul trecut în Polonia de câteva ori. Iar ceea ce lumea trebuie să înțeleagă este că e normal să se întâmple. Aceste lucruri vor fi reglate și în loc să se mai producă energie din cărbune, la orele amiezii nu se va mai produce, ci se va produce doar energie de la soare sau energie de la alte surse verzi”, a spus Călin Donca, în exclusivitate pentru Gândul.

Cum au fost posibile prețuri negative în luna mai

Conform omului de afaceri brașovean, prețurile negative indică o industrie în dezvoltare, capabilă să respecte obiectivele comunitare.

„Prețurile negative au fost un semnal bun că suntem pregătiți pentru a deveni o țară verde în energie și, bineînțeles, să ne asumăm responsabilitatea de 45% pondere energie verde, cum ne cere una din ordonanțele Uniunii Europene, iar la ora actuală, noi suntem doar la 22%”, a punctat Călin Donca.

Mai mult, acesta spune că, în prezent, problema unei pene generalizate energetice nu se mai poate pune, date fiind investițiile în energia verde, în special fotovoltaice.

„Un blackout în următoarea perioadă nu mai este posibil, deoarece oamenii s-au axat foarte mult pe producția de energie proprie, ca prosumatori. Avem un semnal pozitiv din partea populației și cred că aceste prețuri negative ne spun că suntem responsabili ca și țară și, de asemenea, dorim să câștigăm din producția de energie”, a conchis Călin Donca.

Producătorii de energie, dacă beneficiază de schema de sprijin, cunoscută în România drept „certificate verzi”, preferă să vândă la preț negativ, adică să-l plătească pe cel care cumpără, pentru că doar așa poate încasa schema de sprijin și deci rămâne pe profit. O închidere ar duce la penalizări dacă nu livrează cantitățile de energie anunțate.

Cine este Călin Donca

Călin Donca este unul dintre cei mai tineri miliardari din țara noastră, situându-se, la nici 40 de ani, în topul celor mai bogați 100 de români. Are o experiență de 9 ani în energie. A început ca furnizor, apoi ca producător. Așa se face că investițiile sale în energia regenerabilă au atins 120 de milioane de euro.

„Administrez prin puterea mea 88 de megawați, cu o valoare totală de 120 de milioane de euro, atât în domeniul fotovoltaic, dar și în domeniul microhidrocentralelor și a câtorva turbine eoliene pe care le avem în străinătate, mai exact în Italia. La ora aceasta, în România, ne ocupăm exclusiv cu partea de producție, celelalte domenii fiind externalizate și suntem mai departe acționari ca furnizor și mic distribuitor de energie, dar 99% din atenția mea personală este pe producția de energie verde”, și-a prezentat Călin Donca, pe scurt, businessul.

Pe lângă acest proiect, „am ales partea de panouri fotovoltaice pentru că este o activitate care ne aduce bani, dar mai mult decât bani, ne aduce responsabilitatea generațiilor următoare, lăsând în urma noastră un teren mai verde, cu mai puțină poluare și cu un exemplu că putem face bani și din domenii care susțin planeta și generațiile următoare”.

Advertorial


CITEȘTE ȘI:

Nou obiectiv UE | Apăsăm pedala reducerii gazelor cu efect de seră până în anul 2040

VIDEO | Dan Tudose, despre mixul energetic: „În România avem suficiente zone de producere a energiei fotovoltaice onshore”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri