Ce a pățit miliardarul Warren Buffett la întâlnirea cu acționarii companiei sale, Berkshire Hathaway

Publicat: 03 05. 2015, 14:58
Actualizat: 04 08. 2015, 18:04

This browser does not support the video element.

Pe lângă întrebările despre investiții și piețe, acționarii i-au asaltat pe Buffett și vicepreședintele Charlie Munger cu întrebări privind relația dintre Berkshire cu compania 3G Capital și investițiile în IBM și Coca-Cola, relatează Bloomberg.

Unul dintre acționari i-a cerut lui Buffett să respingă acuzațiile că subsidiara Clayton Homes aplică practici agresive de creditare.

Berkshire s-a asociat din 2013 cu 3G Capital, o firmă de investiții cu birouri în New York și Brazilia, în trei mari achiziții, inclusiv a producătorului de ketchup H.J. Heinz.

Buffett, prieten cu co-fondatorul 3G Jorge Paulo Lemann, a declarat anterior că ar dori să facă noi achiziții împreună cu această companie.

3G, ai cărei fondatori se află între acționarii care controlează producătorul de bere Anheuser Busch InBev, și-a creat reputația de eficiență dar și de lipsă de scrupule, reducând costurile și numărul de angajați la companiile preluate, pentru a mări marja de profit și a îmbunătăți performanțele.

Buffett în schimb a fost considerat ca un opozant al concedierilor și altor reduceri de costuri la companiile deținute de Berkshire. Asta nu însemnă că subsidiarele Berkshire nu au concediat niciodată angajați, dar situațiile de acest fel au fost relativ rare în istoria de 50 de ani sub conducerea lui Buffett.

Întrebările despre 3G au fost în mare parte dacă filozofia de afaceri a lui Buffett se potrivește cu cea a companiei respective.

Buffett a explicat că 3G a cumpărat unele companii care aveau un număr considerabil mai mare de angajați decât era necesar, iar concedierile au făcut ca acele companii să obțină performanțe deosebit de bune. El a dat ca exemplu rezultatele foarte bune ale lanțului de cafenele Tim Hortons din Canada, cumpărat de Burger King, companie susținută de 3G, și cu sprijinul Berkshire.

O altă întrebare legată de 3G a fost dacă, în cazul în care 3G ar conduce Berkshire, grupul format din 80 de subsidiare ar fi supus unui proces de consolidare și reducere a numărului de angajați. Buffett a replicat că ar putea fi unele subsidiare care ar rămâne cu mai puțini angajați, dar că în mare subsidiarele companiei sunt conduse eficient.

Liderii Berkshire au mai fost întrebați despre rentabilitatea și perspectivele investițiilor în acțiuni IBM și Coca-Cola.

Despre IBM,vicepreședintele Munger a spus că este o companie uriașă, care s-a adaptat odată cu industria tehnologiei.

Coca-Cola, ca și alte companii, trebuie să facă eforturi de adaptare la schimbarea preferințelor consumatorilor, dar Buffett se așteaptă ca producătorii de alimente și băuturi să poată face acest lucru, acesta fiind motivul pentru care a cumpărat în acest an, împreună cu 3G, grupul Kraft Foods, pentru a-l uni cu Heinz.

Pe parcursul a cinci decenii, Berkshire a devenit una dintre cele mai mari companii din lume, cu operațiuni care includ de la asigurări și până la căi ferate. Berkshire mai deține acțiuni în valoare de circa 110 miliarde de dolari, peste jumătate din portofoliu fiind investit în titluri IBM, Coca-Cola, Wells Fargo și American Express.

Buffett, în vârstă de 84 de ani, a fost în ultimele decenii eroul acționarilor, care au ajuns extrem de bogați pe măsură ce prețul acțiunilor Berkshire a crescut. Miliardarul este urmărit cu atenție și de sute de manageri de fonduri, care îi analizează mesajele și comentariile.