Totuși, studiile arată că există variațiuni majore la nivel național care ar putea reprezenta o mobilitate crescută în piața muncii din Uniunea Europeană.
Rata șomajului din zona euro probabil a urcat la 10,3% luna trecută, conform unui studiu Bloomberg. Totuși, acesta nu este cazul Germaniei. Potrivit rapoartelor, rata șomajului în cea mai puternică economie europeană s-a menținut în luna martie la 6,2%, conform estimărilor Berlinului.
Pentru luna ianuarie, Eurostat a anunțat o rată a șomajului de 4,3% în Germania. Tot în ianuarie, Portugalia a avut o rată a șomajului de 12,2%, iar Spania de 20,5%. Cifrele în rândul tinerilor sunt și mai îngrijorătoare, în condițiile în care aproape 30% dintre tineri nu au un loc de muncă.
Bloomberg prezintă cazul unei tinere portugheze de 22 de ani, care a studiat inginerie civilă și este pe cale să lucreze peste hotare pentru prima oară în viața ei.
Ea vede cele șase luni pe care urmează să le petreacă drept chelneriță în Cipru ca un pas necesar pentru îmbunătățirea capacităților de relaționare, o mai bună muncă de echipă și perfecționarea limbii engleze. Aceste competențe pe care le va dobândi într-un job care nu are aparent nicio legătură cu pregătirea ei îi vor crește pe termen lung șansele de a se angaja în domeniul dorit.
„Este extrem de dificil să găsești un loc de muncă pe domeniul meu în Portugalia. Având această experiență cred că este mai ușor să plec în altă țară”, a spus tânăra.