Prima pagină » Economic » Ce au văzut analiștii în conferința de presă a premierului despre scrisoarea nesemnată cu FMI: „Este o abordare la modă, deosebit de riscantă”

Ce au văzut analiștii în conferința de presă a premierului despre scrisoarea nesemnată cu FMI: „Este o abordare la modă, deosebit de riscantă”

Ce au văzut analiștii în conferința de presă a premierului despre scrisoarea nesemnată cu FMI: „Este o abordare la modă, deosebit de riscantă
Semnalul dat de autorități care au anunțat că scrisoarea cu FMI nu a fost semnată reprezintă un semnal clar că România nu mai vrea să respecte constrângerile impuse de creditorii internaționali, consideră analiști consultați de Gândul.

Guvernul nu s-a înțeles cu FMI pe motiv că experții internaționali vor creșterea prețului la gaze pentru populație și restructurări în combinatele energetice Oltenia si Hunedoara, au anunțat azi, într-o conferință de presă comună, premierul Victor Ponta și ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov. Anunțul a fost primit cu îngrijorare în rândul experților.

„Semnalul dat în piață este că guvernul României nu dorește să mai respecte constrângerile impuse de înțelegerile cu organismele internaționale, o abordare ‘la modă” în ultimele săptămâni, după exemplul Greciei sau Ungariei. Abordarea este deosebit de riscantă și va tensiona și mai mult investitorii străini, care sunt oricum neliniștiți de situația din UE și în special din zona noastră geografică. În opinia mea, este o abordare total greșită din partea guvernului, iar potențialul efect este pierderea „plasei de siguranță” din partea FMI”, a comentat, pentru gândul, analistul economic Dragoș Cabat.

Cabat consideră că stabilitatea macroeconomică de acum nu se datorează rezultatelor politicilor guvernamentale din ultimii ani.

„Inflația este la valori minime pentru că așa este în intreaga Uniune Europeană. În consecință, și dobânzile pe piețe sunt în scădere puternică – deci implicit cele din România. Creșterea economică este fluctuantă și poate oricand să își schimbe tendința, dacă exporturile românești vor scădea”, afirmă Cabat, care crede că în lunile următoare vom vedea o încetinire semnificativă a creșterii economice în România.

Referitor la prețul gazelor naturale, Dumitru Chisăliță, fost președinte al Romgaz, crede că adevărata problemă este alta. Pe scurt, odată cu epuizarea zăcămintelor „vechi” și folosirea noilor resurselor, precum cele din Marea Neagră, nici măcar politicienii nu vor mai putea impune un preț sub costuri, iar atunci prețul gazelor naturale va sări în aer.

„Premierul Romaniei a făcut un exercițiu de ultrapopulism astazi (luni. n.n.) pozând în apărătorul oamenilor care consumă gaz și a celor care lucrează în complexele energetice. 

„Elementele sunt simple. Încă câțiva ani, cât vom mai avea gaze din zăcăminte descoperite, explorate și exploatate în anii ’70, complet amortizate, vom avea costuri mici și politicienii pot poza în astfel de postări. Când vom folosi preponderent gaze din zăcămintele care au fost descoperite, dezvoltate în ultimii ani, și mai ales în zona Mării Negre, nimeni nu va mai putea impune chiar și administrativ un preț sub costuri. Iar atunci nu doar că saltul va fi mare, nici nu vei mai avea timp să te repliezi, deoarece în toți acesti ani, ai consumat din valoarea adaugată creată înainte de ’89 și nu ai pregătit deloc vremurile care vin”, spune Dumitru Chisăliță.

 

 

Citește și