Prima pagină » Economic » Ce carne ajunge pe masa românilor. În martie au fost sacrificate mai multe animale și mai puține păsări

Ce carne ajunge pe masa românilor. În martie au fost sacrificate mai multe animale și mai puține păsări

Ce carne ajunge pe masa românilor. În martie au fost sacrificate mai multe animale și mai puține păsări
Numărul total de animale sacrificate și greutatea în carcasă au crescut în martie față de februarie, cu excepția bovinelor, iar compararativ cu luna corespunzătoare de anul trecut s-au consemnat creșteri pe toate categoriile tranșate, mai puțin la păsări, potrivit Institutului Național de Statistică.

Numărul total de animale sacrificate și greutatea în carcasă au crescut în martie față de februarie, cu excepția bovinelor, iar compararativ cu luna corespunzătoare de anul trecut s-au consemnat creșteri pe toate categoriile tranșate, mai puțin la păsări, potrivit Institutului Național de Statistică, informează Mediafax.

În luna martie 2013, față de luna precedentă, numărul animalelor și al păsărilor sacrificate și greutatea lor în carcasă au scăzut la bovine, iar la porcine, ovine și caprine și păsări au crescut.

Numărul total de bovine sacrificate și greutatea lor în carcasă au scăzut cu 2,0%, respectiv cu 8,7%. În unitățile industriale specializate numărul de bovine sacrificate a rămas constant, iar greutatea în carcasă a acestora a crescut cu 0,5%. În luna martie 2013, ponderea bovinelor sacrificate în unitățile industriale specializate a fost de 18,4% din totalul sacrificărilor de bovine.

Numărul total de porcine sacrificate și greutatea lor în carcasă au crescut cu 4,6%, respectiv cu 4,0%. În luna martie 2013, sacrificările de porcine în unitățile industriale specializate au reprezentat 91,3% din totalul porcinelor sacrificate. Numărul de porcine sacrificate în unitățile industriale specializate și greutatea lor în carcasă au crescut cu 16,3%, respectiv cu 16,8%.

Numărul total de ovine și caprine sacrificate și greutatea lor în carcasă au crescut de 5,3 ori, respectiv de 3,6 ori. Tăierile în unitățile industriale specializate, care au o pondere de 6,7% din totalul sacrificărilor de ovine și caprine și greutatea în carcasă a acestora au crescut de 18,0 ori, respectiv de 6,8 ori.

Numărul total al păsărilor sacrificate și greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 9,1%, respectiv cu 7,4%. În unitățile industriale specializate s-au realizat 85,0% din totalul tăierilor de păsări. Sacrificările în acest tip de unități au crescut atât la numărul de păsări sacrificate cât și la greutatea în carcasă a acestora cu 9,1%, respectiv cu 7,8%.

Comparativ cu luna martie 2012, numărul animalelor și al păsărilor sacrificate și greutatea lor în carcasă au scăzut la păsări, iar la bovine, porcine și ovine și caprine au crescut.

Numărul total de bovine sacrificate și greutatea lor în carcasă au crescut cu 8,9%, respectiv cu 4,0%. Sacrificările de bovine în unitățile industriale specializate și greutatea lor în carcasă au scăzut cu 10,0%, respectiv cu 2,6%.

Numărul total de porcine sacrificate și greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 4,6%, respectiv cu 9,8%. Sacrificările de porcine în unitățile industriale specializate și greutatea lor în carcasă au crescut cu 11,5%, respectiv cu 15,4%.

Numărul total de ovine și caprine sacrificate și greutatea lor în carcasă au crescut cu 61,8%, respectiv cu 50,3%. Sacrificările de ovine și caprine în unitățile industriale specializate și greutatea lor în carcasă au scăzut cu 12,2%, respectiv cu 13,0%.

Numărul total al păsărilor sacrificate și greutatea în carcasă a acestora au scăzut cu 7,2%, respectiv cu 8,3%. În unitățile industriale specializate s-au înregistrat creșteri atât la numărul păsărilor sacrificate cât și la greutatea în carcasă a acestora cu 1,0%, respectiv cu 2,5%. Greutatea medie a păsărilor sacrficiate este de 1,6 kilograme.

În lunile analizate greutatea medie în carcasă la animalele și păsările sacrificate, prezintă ușoare oscilații.

În perioada martie 2012 – martie 2013, cele mai mari creșteri ale greutății în carcasă s-au înregistrat în lunile decembrie și aprilie la porcine, respectiv la ovine și caprine, când au loc sacrificările tradiționale ocazionate de sărbătorile de Crăciun și Paște.

INS nu prezintă date privind numărul de sacrificări și greutatea în carcasă a cabalinelor.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar.

Citește și