The Guardian a stat de vorbă cu câțiva greci din Salonic pe care i-a întrebat ce cred despre noul acord.
În timp ce scotea de la bancomat suma 50 de euro, limita maximă pe care o pot retrage grecii într-o zi de la un bancomat, Spiros Mousionis zâmbește ușurat, atunci când este întrebat despre acordul obținut de Grecia.
„Ne simțim mult mai bine acum”, spune bărbatul în vârstă de 66 de ani, care deja așteaptă cu nerăbdare ziua când va putea scoate mai mulți bani de la bancă.
„Eu nu mi-aș putea imagina Grecia în afara Uniunii Europene și în afara zonei euro”, spune el.
Austeritatea care va urma va fi una dificilă, dar e singura opțiune.
„L-am așteptat (acordul n.n.). Poate că e mai bine pentru noi să avem ceva disciplină și ordine în societatea noastră”, spune bărbatul.
Câțiva kilometri mai departe Konstantinos Chantizaridis, patron la o fabrică de confecții pentru copii, a declarat că noul acord, în cazul în care trece de Parlament, ar lovi puternic afacerea sa. Va însemna că proprietarul oricărei afaceri, oricât de mare sau de mică este, va trebui să plătească impozit pe profit cu un an în avans.
„Am plătit deja 55% impozit anticipat, iar acum trebuie să plătesc cu 28% mai mult pe venituri inexistente,” oftează Chantizaridis.
„Dar trebuie să plătim pentru a sprijini economia națională”, adaugă el.
Chiar și după cinci ani de austeritate, singura opțiune este o mai mare durere financiară, a argumentat el. „Cu acest acord ne vom păstra pașaportul nostru european, iar băncile se vor deschide. Eu nu pot vedea alte avantaje”, a declarat Chantizaridis, care lucrează și ca secretar general al Camerei de Comerț din Salonic.
„Dar, cel puțin, în acest fel, știm mai mult sau mai puțin ce se va întâmpla. Dacă ne-am fi întors la drahma, ne-am fi întors înapoi la anul 2000. Acum, țara nu produce nimic, iar cea mai mare parte este dependentă de industria serviciilor, cum ar fi turismul. Dacă am fi abandonat moneda euro, ar fi fost foarte greu „, adaugă el.
Ce scriu ziarele din Grecia
În articolele de luni, ziarele grecești au făcut referiri la al Doilea Război Mondial, făcând un front comun împotriva a ceea ce consideră a fi încercările Berlinului de a umili Grecia pentru a o pedepsi pentru rezistența ei la o nouă serie de tăieri, potrivit Agerpres.
Grecii au reacționat vehement în special la propunerea ministrului german de finanțe, Wolfgang Schaeuble, de ieșire temporară a Greciei din zona euro, pe care mulți o vedeau similară cu o expulzare pe ascuns. „Grecia la Auschwitz, Schaeuble vrea un holocaust în Europa”, a scris cotidianul Demokratia.
De altfel, ocupația germană din timpul războiului a devenit o temă foarte prezentă în lunile de negocieri tot mai dificile între Atena și creditorii internaționali. Președintele legislativului elen a cerut, la un moment dat, despăgubiri de război din partea Berlinului și a înființat o comisie care să calculeze valoarea actuală a unui împrumut pe care Grecia a fost forțată să-l acorde Germaniei în timpul ocupației.