Renunțarea la moneda euro nu este o soluție pentru Grecia, și nici populația nici partidele politice nu-și doresc să se ajungă aici, potrivit unor oameni de afaceri eleni stabiliți în România, informeză Mediafax.
„Grecia a aderat la zona euro foarte devreme, în 1981. Pentru Grecia ar fi o mare greșeală să renunțe la un efort de mai mult de 30 de ani în structurile europene. Grecia este membră în această structură comună cu mult înaintea Portugaliei și Spaniei, care au aderat în 1985. Țări precum Austria, Finlanda sau Suedia au intrat în 1995, cu 14 ani după.(…) Tsipras (liderul Syriza, Alexis Tsipras, n.r.) nu spune că vrea ca Grecia să iasă din euro. Este doar o interpretare a discursului său”, a declarat Emmanuel Damanakis, directorul unei companii de publicitate, la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de ProTV.
El a adăugat că ieșirea din zona euro nu reprezintă o opțiune pentru Grecia și că potrivit unui sondaj recent 80% din populație nu vede statul în afara zonei euro.
El a adăugat că variantele vehiculate în Europa pentru Grecia sunt aplicarea unor măsuri punitive și acordarea unui ajutor în condițiile stabilite cu instituțiile internaționale europene.
„Sunt mulți care spun că Grecia trebuie să plătească pentru ce a consumat, și noi suntem de acord, trebuie să plătim ce am consumat. În același timp, trebuie să găsim o variantă funcțională, viabilă,
sustenabilă. O variantă doar de pedeapsă nu va avea un rezultat”, a apreciat el.
Damanakis a mai spus că rezultatul alegerilor de duminică din Grecia și efectele acestora sunt foarte greu de anticipat.
Citește și ALEGERI ÎN GRECIA, ultimul act al tragediei elene. Conservatorii: „Mâine va fi un nou început pentru Grecia”. Gândul transmite LIVE TEXT
Și Mihalis Romanos, directorul unei firme importatoare de legume și fructe, apreciază că Grecia trebuie să rămână în zona euro.
„Eu cred categoric asta. Și UE are nevoie să rămâne Grecia în euro, din multe motive”, a spus el.
Întrebat dacă recomandă României trecerea la moneda unică, Romanos a afirmat că România trebuie să-și îmbunățească mult productivitatea.
„România ar fi trebuit în faza aceasta să adopte o politică mai dinamică privind structurile economice, care trebuie să producă mai bine. (…) Să ridice nivelul, fiindcă există un decalaj. (…) Și aici, ca și la noi (în Grecia, n.r.) – vrem să luăm, să avem, fără să contribuim și fără să muncim. Nu se poate asta. E ceva ce numai în zona balcanică găsim”, a susținut el.
Întrebat în câți ani își va reveni Grecia, Damanakis a răspuns că este extrem de greu de estimat și că probabil vor fi pierduți cel puțin zece ani.
Romanos s-a declarat mai optimist și a apreciat că „se poate, dacă măsurile sunt verticale și se pornește cu altă baza și cu altă mentalitate”.
În Grecia au loc duminică alegeri legislative cu valoare de test, considerate un referendum asupra euro și care vor servi la stabilirea viitorului țării, aflată în criză.
Secțiile de votare se vor fi închide la ora 19.00, când va fi publicat primul sondaj la ieșirea de la urne, care va arăta dacă grecii au reușit să departajeze o dreaptă care susține politica de austeritate și se prezintă ca garantul ancorării țării în zona euro de o stângă radicală anti-austeritate, într-un scrutin urmărit de o lume întreagă.